Hlavní obsah

Na Donbasu padl ukrajinský voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Štáb ukrajinské operace proti separatistům na Donbasu (OOS) uvedl na facebookovém profilu, že při ostřelování pozic ukrajinských sil padl jeden ukrajinský voják. Byl zasažen a utrpěl zranění neslučitelná se životem. Do Ruska už bylo evakuováno přes 36 tisíc obyvatel z oblastí ovládaných separatisty.

Foto: Serhiy Takhmazov, Reuters

Ukrajinský voják střílí na dron u hranic se separatisty ovládanými oblastmi na Donbasu.

Článek

Ukrajinský štáb současně uvedl, že v sobotu k 9:00 SEČ eviduje 19 případů porušení příměří ze strany separatistů, kteří přitom v šestnácti případech použili těžké zbraně, které měly být staženy od fronty.

Jde o dělové houfnice ráže 122 mm a minomety ráží 82 mm a 120 mm i různé typy granátometů. Nad rozdělenou frontou přeletěl také bezpilotní letoun, zřejmě Orlan-10 ruské výroby.

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil všeobecnou mobilizaci

Zahraniční

Štáb OOS upozornil, že separatisté pálí z dělostřeleckých postů mezi obytnými domy a snaží se tak donutit ukrajinské síly k palbě do obývaných oblastí. Dodal, že síly OOS nezahájily palbu na domy ani civilní infrastrukturu.

Při přestřelkách byl poškozen klíčový jihodonbaský vodovod, který zásobuje obce na obou stranách fronty. Kvůli přerušení dodávek proudu jsou podle Ukrajinské pravdy vyřazeny z provozu čtyři filtrační stanice na vodu. Bez vody je tak padesát obcí.

Do Ruska bylo evakuováno přes 10 tisíc lidí

Do Ruska bylo ze samozvaných republik evakuováno 36 tisíc lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na místní úřady. Z prvních deseti tisíc je 5800 občanů Ukrajiny a 4500 občanů Ruska, tedy lidé mající ruský pas.

Podle prvního náměstka gubernátora Rostovské oblasti Igora Guskova třetinu tvořily děti.

Vysoký podíl dětí zneklidnil ukrajinského velvyslance v ČR Jevhena Perebyjnise: „Obzvláště znepokojující jsou zprávy o masových odvozech dětí z okupovaných území do Ruska.“

Běžence je připraveno přijmout 26 okresů v Rusku při hranicích s Ukrajinou. Byla v nich kvůli tomu vyhlášena mimořádná situace. Samozvané lidové republiky oznámily, že se bude evakuovat na 700 tisíc lidí.

Úřady samozvané Doněcké lidové republiky ohlásily evakuaci civilistů do Ruska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám