Hlavní obsah

Muzeum Louvre vystavuje obrazy ukradené nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

V pařížském muzeu Louvre začíná výstava obrazů, které během 2. světové války zabavili nacisté převážně židům a po roce 1945 se o ně nikdo nepřihlásil. Expozice má pomoci najít původní majitele nebo jejich dědice, napsala agentura DPA s odkazem na vyjádření ředitele oddělení malby pařížského muzea Sébastiena Allarda.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na pařížské muzeum Louvre

Článek

Ve dvou místnostech mohou návštěvníci obdivovat díla nejrůznějších uměleckých období. Jsou mezi nimi například plátna Françoise Bouchera, Théodora Rousseaua, Eugéna Delacroixe a dalších. Ve sbírkách muzea Louvre se stále nachází 296 děl, o něž se nikdo po válce nepřihlásil, v dalších francouzských muzeích jich je na dva tisíce.

Většina uměleckých předmětů ukradených nacisty putovala do rukou původních majitelů, hned po válce. Od roku 1951 se ale Francii podařilo vrátit jen asi 50 děl. Podle Allarda je nyní proces dokazování nároků na díla často velmi zdlouhavý.

„Lidé, kteří se přihlásí, musí předložit důkaz, že dílo patřilo třeba jejich dědečkovi. Musí najít staré rodinné fotografie a účty, nebo nashromáždit svědecké výpovědi. Může to zabrat i několik let," uvedl Allard.

Reklama

Výběr článků

Načítám