Hlavní obsah

Muže zatčeného kvůli vraždě novinářky Marinovové obvinili z vraždy a znásilnění

Sofia
Aktualizováno

V Německu byl v úterý pozdě večer zatčen Bulhar, který je podezřelý z vraždy bulharské novinářky Viktorije Marinovové. Už z ní byl také obviněn, řekli ve středu v Sofii ministr vnitra Mladen Marinov, premiér Bojko Borisov a generální prokurátor Sotir Cacarov. Tělo novinářky se našlo v sobotu v severobulharském městě Ruse. Borisov dodal, že očekává rychlé vydání muže z Německa, uvedl list The Independent.

Foto: Valentina Petrova, ČTK/AP

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov (vpravo), vedle něj stojí premiér Bojko Borisov a vlevo ministr vnitra Mladen Marinov.

Článek

Marinov řekl, že existuje shoda DNA zadrženého s biologickým vzorkem z místa činu. Podle ministra, jehož citovala bulharská média, je zadrženým 21letý Severin Krasimirov z Ruse, který je policii z minulosti už znám. Kriminální záznam má z roku 2017 v souvislosti s krádežemi barevných kovů.

Krasimirov byl v souvislosti se sobotním zločinem obviněn nejen z vraždy, ale také ze znásilnění, řekl Cacarov. Dodal, že pachateli za to hrozí až doživotní vězení.

Cacarov opatrně zopakoval dosavadní předpoklad vyšetřovatelů, že pravděpodobnost souvislosti vraždy Marinovové s její novinářskou prací je malá.

„V současné etapě nemohu tvrdit, že vražda Viktorije Marinovové byla spáchána kvůli její profesionální činnosti. Dosud zjištěné důkazy naznačují, že šlo o spontánní útok na oběť motivovaný sexuálním násilím. Způsobená zranění, která měla za následek smrt Viktorije Marinovové, jsou svou povahou mimořádně brutální a těžká,” poznamenal.

Foto: Reuters

Zavražděná Viktorija Marinovová

Cacarov v této souvislosti také poznamenal, že Krasimirov trénoval box a že v době, než byl zločin spáchán, vypil velké množství alkoholu. Bydlel v domě sousedícím s bydlištěm novinářky. Prokurátor však uvedl, že se nadále prošetřují všechny vyšetřovací verze, tedy i ta, že vražda souvisí s prací Marinovové.

Dolnosaský kriminální úřad podle agentury DPA sdělil, že muž hledaný v souvislosti s vraždou Marinovové byl vystopován a zadržen speciální policejní jednotkou ve Stade u Hamburku. Německá prokuratura v Celle nyní zkoumá podmínky pro vydání muže k trestnímu stíhání v Bulharska, které o extradici již požádalo. Zároveň navrhla příslušnému soudu uvalení vazby na dotyčného po dobu vydávacího řízení.

Vyšetřují firmu, na kterou upozornila Marinovová

Marinovová pracovala pro regionální televizi TVN v Ruse. Byla i moderátorkou investigativního pořadu Detektor, který upozorňoval na korupci a podvody s fondy EU. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali při zkoumání korupční aféry odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP.

Bulharské ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že zahájilo vyšetřování největší bulharské stavební společnosti GP kvůli zneužití peněz z fondů EU. Byl jí zmrazen majetek v přepočtu za 360 miliónů korun, uvedl týdeník Time.

V úterý policie zadržela v Ruse v souvislosti se smrtí Marinovové rumunského občana ukrajinského původu. První informace o tom, že tento muž je z vraždy podezřelý, později ministerstvo vnitra upřesnilo, že byl jen zadržen na 24 hodin a prověřuje se jeho alibi. Po výslechu byl propuštěn bez obvinění. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám