Hlavní obsah

Bulharská policie dopadla podezřelého z vraždy novinářky Marinovové

– Sofie

Bulharská policie v úterý zadržela muže, který je podezřelý z vraždy investigativní novinářky Viktorije Marinovové. Podle nepotvrzené informace se jedná o rumunského občana, který vlastní i moldavský pas, sdělil na svém webu bulharský rozhlas.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Tryzna za zavražděnou novinářku Viktoriji Marinovovou

Článek

Ministerstvo vnitra se k této informaci prozatím odmítlo jakkoli vyjádřit. Bulharská média nicméně očekávají v brzké době prohlášení prokuratury a policie.

Tělo Viktorije Marinovové se našlo v sobotu v severobulharském městě Ruse, kde novinářka regionální televize TVN žila. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé dosud pracují se všemi možnými verzemi spáchání vraždy, žena byla před smrtí znásilněna, surově bita a škrcena. Vyšetřovatelé zatím považují za méně pravděpodobné, že by vražda souvisela s novinářskou prací oběti.

Třetí vražda novináře

Zločin vyvolal rozhořčení nejen v Bulharsku, ale i v zahraničí a také výzvy k pečlivému vyšetření. Jedná se o třetí vraždu novináře v zemích Evropské unie za uplynulých 12 měsíců. Loni v říjnu připravila nálož nastražená v automobilu o život maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou. [celá zpráva] Letos v únoru nájemný vrah zastřelil slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. [celá zpráva]

Některá bulharská média připomněla, že Marinovová při své práci upozorňovala na korupci a na podvody například s fondy EU. Jejím posledním příspěvkem byl rozhovor s bulharským a rumunským novinářem, kteří spolupracovali při zkoumání korupční aféry odhalující tunelování unijních fondů bulharskou společností GP.

Město Ruse leží u Dunaje, který tvoří hranici Bulharska a Rumunska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám