Hlavní obsah

Muž 40 dnů pendloval na luxusním trajektu Petrohrad-Helsinky

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco pro každého jiného by byla plavba luxusní lodí Princess Maria na trase mezi Petrohradem a Helsinkami splněným snem, pro Kubánce Luise Vladimira Vegu Céspedese se tento trajekt proměnil v noční můru. Kvůli neústupnosti úředníků ji totiž musel absolvovat 21krát za sebou v jednom tahu.

Foto: Profimedia.cz

Trajekt Princess Maria jezdí mezi Helsinkami a Petrohradem

Článek

Neuvěřitelnou anabázi způsobila vlastně jen drobná nedbalost. Céspedes se do Benátek severu přistěhoval jako student architektury, záhy si tam ale našel i partnerku a oženil se. Protože se mu ale stále nedařilo získat trvalý pobyt, musel každých třicet dní alespoň na chvíli Rusko opustit. Dvakrát se ale zpozdil, a tak si na zpáteční cestě od pohraničníků vyslechl šokující zprávu: vstup zamítnut.

Totéž mu ale sdělili i celníci na finské straně, zpět do Helsinek už totiž doplul bez platného schengenského víza.

Dopravce po něm peníze nechce

Céspedes se tedy stal vězněm ve zlaté kleci, odsouzeným ke každodennímu pendlování mezi Ruskem a Finskem. Měl veliké štěstí, že posádka luxusní lodi pro jeho nelehkou situaci nalezla pochopení a hostila jej na palubě zdarma. Jedna zpáteční plavba přitom stojí přinejmenším stovky eur, přičemž Kubánec jich vykonal na čtyřicet.

„Luis tomu nevěřil,“ sdělila listu Komsomolskaja pravda, mluvčí společnosti St. Peter Line Alina Gordějevová. „Obával se, že za ním přijdou a řeknou: ‚zaplať,“ prohlásila. „Jenže my víme, že to není jeho vina, že ho ani jedna ze stran nechce vpustit,“ dodala.

Kubánec společnosti nabídl, že by na lodi mohl pracovat a vydělat si tak na zaplacení svého pobytu. Jenže zákon neumožňoval ani to: jakmile neměl dokumenty, nemohl získat ani pracovní povolení. A tak alespoň zdarma vypomáhal obsluze v lodních restauracích. „Skamarádil se se všemi členy posádky,“ doplnila mluvčí.

Pomohl až zájem filmařů

Ruské úřady mu umožnily vystoupit na břeh až v pondělí poté, co se o Luisův příběh začali zajímat filmaři. Jeho osud totiž silně připomíná například hollywoodský kasovní trhák Terminál, v němž zůstal imigrant ztvárněný Tomem Hanksem uvězněn na newyorském letišti. Céspedes tak sice konečně směl vstoupit na ruskou půdu, v Petrohradu ale nadále přebývá nelegálně, a to do doby, než si úřady s jeho případem poradí.

Šéfka cizinecké policie Jelena Dunajeva ale upozornila, že si Kubánec svou nezáviděníhodnou situaci způsobil sám. Kdyby totiž vše včas řešil s příslušnými úřady, mohl už dávno získat dlouhodobý pobyt na pět let, podotkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám