Hlavní obsah

Muslimové chtějí dobýt Evropu a vymýtit křesťanství, řekl rakouský kardinál

Vídeň

Muslimové chtějí dobýt Evropu a vymýtit ze starého kontinentu křesťanství. Varoval před tím rakouský kardinál Christoph Schönborn. Ostré výroky na adresu muslimů pronesl v neděli, při příležitosti svátku Jména Panny Marie, kdy si evropští křesťané připomínali už 333. výročí vítězství nad Osmanskou říší. To předznamenalo konec turecké expanze do střední Evropy.

Foto: Právo

Vídeňský kardinál Christoph Schönborn

Článek

„Přijde dobytí Evropy islámem? Mnoho muslimů po tom touží a říká, že s Evropou je konec,“ prohlásil Schönborn s tím, že hrozí nebezpečí „zániku našeho křesťanského dědictví“. Pak podle serveru Local požádal Boha o smilování nad Evropou, která už podle něj utrpěla ztráty, a to „nejen ekonomické, ale především lidské a náboženské“.

Při bitvě u Vídně se před 333 lety střetla křesťanská vojska takzvané Svaté ligy s armádou Osmanské říše. Invaze asi 10 tisíc vojáků Osmanské říše byla po dvoudenní bitvě odražena.

Turecko-rakouské vztahy jsou momentálně silně pošramocené. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz po nepodařeném vojenském převratu v červenci prohlásil, že bude bojkotovat jakýkoliv posun v jednání o vstupu Turecka do Evropské unie.

V podobném duchu se vyjádřil také rakouský kancléř Christian Kern, když řekl, že „přístupová jednání v dané chvíli nejsou ničím jiným než fikcí“. [celá zpráva]

Ankara v reakci na to povolala ke konzultacím svého velvyslance v Rakousku a obvinila alpskou zemi, že je centrem islamofobie v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám