Hlavní obsah

Mrtví v kamionu zřejmě nebyli Bulhaři, převáželi je v příšerných podmínkách

Londýn

Britská police se nevyjádřila, odkud pocházejí těla 39 lidí nalezených po úterní půlnoci v kamionu Scania, který byl registrován v Bulharsku. Mluvčí bulharského ministerstva zahraničí uvedl, že nejde o Bulhary.

Záznam: Britská policie našla v nákladním kontejneru 39 mrtvolVideo: Reuters

 
Článek

„Policie řekla, že je vysoce nepravděpodobné, že by to byli Bulhaři,“ řekl mluvčí bulharského ministerstva zahraničí, který potvrdil, že kamion byl registrován v Bulharsku: „Kamion Scania byl registrován ve Varně na jméno společnosti, kterou vlastní irský občan.“

Zástupkyně vrchního konstábla z essexské policie Pippa Millsová uvedla, že identifikace obětí zůstává „hlavní prioritou“, ale že očekává, že to bude „dlouhý proces“.

Ředitel asociace silničních přepravců Richard Burnett řekl BBC, že kontejner vypadal jako chladicí, ve kterém mohou teploty klesnout až k minus 25 stupňům. Popsal, že podmínky pro kohokoli vevnitř by byly „úplně příšerné“.

Britská policie našla v kamionu 39 mrtvol

Evropa

Policie je přesvědčena, že kamion byl na cestě z belgického Zeebrugge do Purfleetu, ležícím na Temži. Půl hodiny po půlnoci (1:30 SELČ) zaparkoval na parkovišti v Thurrocku, ze kterého odejel o 35 minut později.

Auto bylo objeveno v 1:40 (2:40 SELČ) v průmyslové zóně Waterglade v Graysu.

Národní úřad pro zločin sdělil BBC, že po uzavření táborů v Calais a zpřísnění bezpečnostních opatření v Calais, v Doveru a v tunelu pod kanálem La Manche se využívají všechny další cesty k přepravě migrantů na Britské ostrovy. Většinou jsou migranti ukrytí v ložném prostoru kamionu, ale stále více se k jejich přepravě používají velkoobjemové kontejnery, někdy i ty s chlazením.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Policisté u kamionu, v němž bylo nalezeno 39 mrtvých

Reklama

Výběr článků

Načítám