Hlavní obsah

Moskva nebývale rozšířila špionážní základnu v SRN

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé bezpečnostní složky varovaly před výrazně sílící ruskou špionážní aktivitou v SRN. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), německá kontrarozvědka, registruje podle týdeníku Focus na 200 agentů nasazených pod diplomatickým krytím. To je o padesát víc než v roce 2019.

Foto: Profimedia.cz

Ústředí Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) v Kolíně nad Rýnem

Článek

Oficiálně tito analytici, řídící agenti a verbíři působí jako diplomaté na ruské ambasádě v Berlíně a konzulátech v Hamburku, Lipsku, Frankfurtu nad Mohanem a Mnichově.

„Početně převyšují stavy sovětských důstojníků, kdy se rozvědka KGB mohla spolehnout na podporu východoněmecké Stasi,“ potvrdil Focusu zdroj z BfV.

Cejch „zahraniční agent“ kosí ruská média

Zahraniční

A jak reagují německé bezpečnostní organizace? „Ruské cílové osoby se sledují obtížně. Když jde kupříkladu důstojník ruské vojenské špionáže GRU ke svému zdroji, dokáže třikrát setřást naše lidi,“ připustil muž z BfV.

John Sawers, bývalý ředitel britské tajné služby MI6, v nedávném rozhovoru připustil, že západním bezpečnostním úřadům je známo zhruba jen deset procent ruských špionážních aktivit v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám