Hlavní obsah

Moskva navázala vztahy s Abcházií a Gruzií, nechá tam 7600 vojáků

MOSKVA/TBILISI

Rusko oznámilo, že v gruzínských separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie ponechá 7 600 svých vojáků. Moskva zároveň v úterý navázala s oběma regiony diplomatické vztahy. Gruzie to označila za další krok k anexi obou území Ruskem.

Článek

Rusko v pondělí souhlasilo, že do poloviny října stáhne své jednotky z pozic na gruzínském území, které během nedávného konfliktu kvůli Jižní Osetii a Abcházii ovládly. V obou regionech však budou dosavadní základny ruských mírových sil zachovány, doplnil prezident Dmitrij Medvěděv. Podle ministra obrany Anatolije Serdjukova zůstane v každé oblasti 3 800 ruských vojáků.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý doplnil, že Rusko uzavřelo s oběma "republikami" smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci. Gruzie s Ruskem naopak diplomatické styky přerušila.

Rusko, které nad oběma separatistickými oblastmi drželo ochrannou ruku, bylo první zemí světa, která uznala jejich nezávislost. Druhou a zatím poslední je Nikaragua. Ochotu uznat samostatnost regionů naznačil i venezuelský prezident Hugo Chávez. Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily nezávislost už v devadesátých letech minulého století.

Rusko-gruzínský konflikt začal 7. srpna a naplno se rozhořel o dva dny později v den zahájení olympiády v Číně. Gruzínský pokus vojensky obsadit separatistickou Jižní Osetii vyvolal tvrdou ruskou reakci. Jihoosetinský generální prokurátor potvrdil více než 500 obětí střetů. Rusko původně hovořilo o více než 1 500 mrtvých. Nezávislé zdroje údaje nepotvrdily.
Evropská unie a USA v konfliktu straní prozápadnímu režimu gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Země, včetně České republiky, požadují zachování územní celistvosti Gruzie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám