Hlavní obsah

Morálka a psychotesty: Získat v Německu legálně zbraň není hračka, píše Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbraní legálně držených občany, počítáno na hlavu, je v 81miliónovém Německu nejvíce v celé Evropské unii, na světě je tato země v pořadí čtvrtá, napsal v sobotu v souvislosti se střelbou v mnichovském nákupním centru Olympia britský deník Guardian na svém webu. Vysoký počet držených zbraní je podivuhodný zvláště proto, že podmínky, za jakých lze u našich západních sousedů získat zbraň, se za poslední roky zpřísnily.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Proč? stojí lístku mezi květina k uctění památky obětí střelby v Mnichově

Článek

V soukromém vlastnictví je v Německu podle Guardianu 5,4 miliónu zbraní, což je poměrně více než v Mexiku, Rusku či Jihoafrické republice. Deník však neuvádí zdroj statistiky. Pro osmnáctiletého mnichovského střelce, který v pátek zavraždil devět lidí a poté obrátil pistoli proti sobě, by nicméně legální získání devítimilimetrového glocku, který při masakru použil, bylo podle Guardianu prakticky nemožné, už jen s ohledem na jeho věk.

Plnoletý zájemce o zbrojní pas pod 25 let věku musí v Německu projít psychologickými testy a na vyřízení pasu si ještě rok počkat. Navíc pokud vlastníka pasu nachytají například opilého za volantem nebo jeho chování vykazuje poruchy, čekají ho další testy.

Zisk zbraně obtížný i kvůli starším incidentům

Počet zabití střelnými zbraněmi je oproti Velké Británii v Německu dvojnásobný, uvedl Guardian. Přitom se Německo řadí mezi země, kde je získání zbraně poměrně obtížné. Důvodem jsou mimo jiné incidenty z minulých let, kdy došlo k několika hromadným útokům střelců. Server připomíná Winnenden, kde v roce 2009 zahynulo 16 lidí, Emsdetten, kde v roce 2006 zemřelo pět lidí, a Erfurt v roce 2002 se 17 oběťmi střelby.

Osmnáctiletý střelec z Mnichova, kterého média jmenují jako Davida Aliho Sonbolyho, použil při vraždách nelegálně drženou 9mm pistoli Glock. Vypálil desítky ran, v tašce u něj našli zhruba 300 nábojů. Pistole měla vybroušeno sériové číslo, její původ není zatím znám.

Díky zavedení přísnějších pravidel podle Guardianu v Německu podíl vražd spáchaných střenými zbraněmi poklesl, ze 40 procent v roce 2000 na 13 procent v roce 2011. Střelná zbraň je však stále nejčastějším prostředkem ke spáchání sebevraždy.

Foto: Repro Bild.de

Německá média zveřejnila fotografii, na níž má být David Ali Sonboly, který v Mnichově zavraždil devět lidí.

Podle statistiky zahynou střelnou zbraní každoročně dva lidé z miliónu, v Británii to je jeden. V USA je to ovšem 31 osob z miliónu, které jsou zavražděny střelnou zbraní. Guardian upozorňuje, že na rozdíl od USA není v Německu vlastnictví zbraně právem, přestože je stále hodně Němců, kteří rádi střílejí - lovců či sportovců. V platnosti je i zákaz plně automatických zbraní a restrikce zahrnují vlastnictví zbraní velkých ráží mladými lidmi. Majitelé zbraní také potřebují zvláštní pojištění a svou zbraň musejí mít v sejfu.

Ke přísnění podmínek držení zbraně došlo po masakru ve škole ve Winnendenu, kde 17letý Tim Kretschmerat zabil 15 lidí a poté spáchal sebevraždu. Patří k nim například namátkové kontroly u majitelů zbraní, uvedl Guardian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám