Hlavní obsah

Moldavané našli člověka, za něhož se vydával ruský špion ve Vrběticích

Novináři z investigativního moldavského projektu Rise Moldova tvrdí, že dohledali muže, jehož skutečný cestovní pas posloužil pro vytvoření falešného dokladu pro jednoho z ruských agentů, kteří jsou podezřelí ze zosnování výbuchů v muničním skladu ve Vrbětících v roce 2014.

Foto: Bellingcat

Agenti GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin používali pasy Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov a Moldavska na jméno Nicolai Popa.

Článek

Novinář Vladimir Thorik o tom informoval na Facebooku. Moldavsko už dříve popřelo, že by vydalo pas ruskému občanovi Alexandrovi Petrovovi, jehož pravé jméno je podle médií Alexandr Miškin.

„Připomenu, že jde o známý doklad s falešnou identitou občana Moldavska jménem Nikolai Popa. Podle českého vyšetřování použil pas (jako krycí dokument) ruský vojenský zpravodajský důstojník Alexandr Miškin (také Petrov) v roce 2014, kdy vyhodili do vzduchu sklad s municí," píše Thorik na svém Facebooku s tím, že z pasu zůstalo autentické pouze číslo dokladu a rok vydání. Jméno a datum narození byly falešné.

Nejvyšší žalobce: Kompetence jsem u Vrbětic nepřekročil

Domácí

Kopii padělaného pasu už dříve zveřejnili novináři z investigativního webu Bellingcat a serveru The Insider, podotkl ruský zpravodajský server Meduza. Novinářům z Rise Moldova se pak podle Thorika s pomocí zahraničních kolegů podařilo muže dohledat pomocí čísla pasu v zahraniční databázi cestujících v letecké dopravě, která je k dispozici na černém trhu.

„Držitelem pravého zahraničního pasu je Moldavan z Drochievského okresu na severu Moldavska. Jmenuje se Vitalij K. (příjmení nezveřejníme, s případem pravděpodobně nemá nic společného). Vitaliji K. je 38 let, což znamená, že jeho skutečný věk je o tři roky nižší než ten, který je uveden v 'moldavském' pase na jméno Popy - Petrova - Miškina. Žije v USA, pracuje ve stavebnictví a renovacích," uvádí dále novinář a dodává, že se muže rovněž podařilo zkontaktovat.

Agenti podezřelí z exploze ve Vrběticích pro Kreml nepracují, uvedl Putinův mluvčí

Evropa

Vitalij K. podle něj se svým dokladem cestoval v roce 2015, tedy rok po explozi ve Vrběticích, z Kišiněva do New Yorku, s tranzitem přes Moskvu. Na ruské území podle svých slov nevstoupil. „V Rusku jsem nebyl, ani za prací, ani na dovolené (...) Jsou to nějaké machinace," cituje reakci Vitalije K. novinář, který na závěr dodává, že případ dokazuje, že "korupce nezná hranic".

Země pasy nevydaly

Dvojice ruských agentů se podle BBC pod krycími jmény Ruslan Boširov a Alexander Petrov (stejná užívali v Salisbury) 11. října vydala do Prahy. Agenti přiletěli letadlem a zdrželi se v Praze dva dny. České úřady informovaly, že následně se muži prokazovali pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Obě země v dubnu popřely, že by agentům cestovní pasy vydaly.

Netolický: Moje schůzka není v tom příběhu vůbec podstatná. O Vrběticích jsme nemluvili

Domácí

„Ruskému občanovi Alexandru Petrovovi nebyl vydán cestovní pas na jméno moldavského občana Nicolaje Popy," napsala 20. dubna agentura Interfax s odvoláním na moldavskou agenturu státních služeb, která má pod kontrolou databázi se všemi typy moldavských dokumentů.

Moldavský úřad Interfaxu sdělil, že ve státním registru nefiguruje občan se jménem Nicolai Popa a datem narození 18. července 1979. Toto jméno a datum narození uvádí česká policie ve své žádosti o pomoc s pátráním po obou mužích. Moldavská agentura podle Interfaxu doplnila, že cestovní doklad s konkrétním číslem byl vydán osobě s jiným jménem a jiným datem narození.

Vodítkem vyšetřovatelů výbuchu ve Vrběticích byl prý e-mail z Tádžikistánu

Evropa

Dvojice ruských agentů tajné služby GRU podle české vlády, která se odkazuje na vyšetřování české bezpečnostní komunity, plnila úkol likvidace munice ve skladu ve Vrběticích. Rusko zapojení svých agentů do exploze, při níž zahynuli dva Češi a vznikla miliardová škoda, odmítá. Dubnové odhalení vyšetřovací verze s ruskými agenty a následné vyhoštění pracovníků ruské ambasády v Praze vyvolalo diplomatickou krizi mezi Českem a Ruskem. Ta stále trvá, byť se obě strany dohodly na srovnání počtu lidí na ambasádách v Praze a Moskvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám