Hlavní obsah

Mladá Britka zemřela po požití alkoholu nalačno, může za to vzácná reakce jejího těla

Novinky, bož

Britka Alice Burtonová Bradfordová byla sportovkyní a vášnivou zastánkyní zdravého životního stylu. Přesto náhle zemřela na zahradě poté, co požila alkohol nalačno a v jejím těle se spustila vzácná reakce známá jako alkoholická ketoacidóza. Na případ upozornil server listu Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přátelé 27letou Alici, která žila v Brightonu, popisují jako zábavného člověka, nadšenkyni do běhání, cyklistiky, přírody a zdravého životního stylu. Pravidelně se účastnila běžeckých závodů v přírodě i městských maratonů.

„Nevíme přesně, kolik ten víkend vypila, ale rozhodně nebyla alkoholička. Moc toho nesnědla a to spustilo štěpení kyselin v jejím žaludku,“ uvedl její kamarád Aaron Mulvay.

Ketoacidóza je způsobená vysokou koncentrací ketolátek, jež se tvoří štěpením mastných kyselin. K alkoholické ketoacidóze může dojít u alkoholiků, ale také u osob, které se před požitím většího množství alkoholu dostatečně nenajedly.

Alkohol může zastavit produkci inzulínu. V tu chvíli tělo nemůže využívat glukózu, proto jako náhradu začne produkovat ketolátky, aby z nich získalo dostatek energie. Existuje také diabetická ketoacidóza, která může postihnout cukrovkáře.

Přibývá opilých cyklistů

Krimi

Při ketoacidóze mohou lidé trpět závratěmi, zvracením, v extrémních případech mohou upadnout do kómatu či zemřít. Člověku, který ketoacidózou trpí, je z dechu cítit aceton, ten lidem často připomíná ovocný pach nebo odstraňovač laku na nehty.

„O alkoholické ketocidóze jsem, než zemřela, ani neslyšel,“ dodal Mulvay. „Stalo se to hodně náhle. Ani nemusela do nemocnice, prostě jenom šla na zahradu a tam zemřela,“ uzavřel.

K úmrtí došlo již v červnu, ale do britských médií se zpráva dostala až nyní. Přátelé Bradfordové totiž chtějí zvýšit povědomí o alkoholické ketoacidóze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám