Hlavní obsah

Přibývá opilých cyklistů

Právo, kal

Se začátkem letních prázdnin přibývá na silnicích opilých cyklistů. Jihočeští policisté i záchranáři evidují již desítky případů, kdy cyklisté pod vlivem alkoholu nezvládli jízdu a skončili v nemocnici. Nedávno vyjížděli záchranáři k opilému cyklistovi (53), který jel na elektrokole do Libějovic na Strakonicku a spadl do strouhy, kde zůstal ležet.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Svědci přivolali záchranku, která potlučeného muže odvezla do nemocnice. Cyklista nadýchal 1,35 promile alkoholu,“ řekla Jaromíra Nováková, mluvčí policie.

Přes dvě promile nadýchal muž (65), který spadl z kola přímo ve Strakonicích, odmítal vstát a odejít. „Policejní hlídka mu další jízdu na kole zakázala a opilého cyklistu odvezla domů,“ dodala Nováková.

S podnapilými cyklisty se potýkali policisté i v dalších regionech. Na Domažlicku musel být cyklista (57) po pádu převezen na ošetření do nemocnice. Policisté mu naměřili 1,48 promile alkoholu v krvi.

Turisté obsadili Šumavu. Přibývá úrazů

Domácí

Policisté na Olomoucku museli v sobotu řešit nehodu, při které se cyklistka (58) na křižovatce srazila s autem a na místě ji ošetřovali záchranáři. Policisté jí naměřili téměř 2,7 promile alkoholu v dechu. Jejich zlínští kolegové pak o prodlouženém víkendu evidovali šest podnapilých cyklistů.

Podle policistů cyklisté mnohdy zapomínají na to, že zákon o provozu o pozemních komunikacích striktně zakazuje používat před jízdou či během jízdy alkoholické nápoje.

Cyklistovi, který jede na kole pod vlivem alkoholu, může být za dopravní přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše padesáti tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám