Hlavní obsah

Mitterrandova syna soudí kvůli podílu na ilegálním vývozu zbraní do Angoly

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Dvaačtyřicet osob včetně Jeana-Christopha Mitterranda, syna bývalého francouzského prezidenta, je obžalováno z podílu na nelegálním vývozu zbraní do Angoly v 90. letech v obřím korupčním procesu, jenž začal v Paříži.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Jean-Christophe Mitterrand

Článek

Mezi obviněnými je také někdejší ministr vnitra Charles Pasqua nebo bývalý poradce prezidenta Jacques Attali. Všichni měli za úplatky zprostředkovat obchod, v jehož rámci byly do občanskou válkou zmítané Angoly v roce 1993 vyvezeny prostřednictvím slovenské společnosti ZTS OSOS hlavně tanky, vrtulníky a munice za 633 miliónů dolarů (11,4 mld. Kč). Ve francouzském tisku se pro aféru vžil pojem Angolagate.

Transakci prováděl francouzský podnikatel Pierre Falcone a jeho partner, izraelsko-ruský miliardář Arkadij Gaydamak, kteří v procesu figurují jako hlavní obvinění. Mitterrand, Attali či Pasqua jim měli pomáhat svými kontakty, za což například prezidentův syn údajně inkasoval 2,6 mil. dolarů a Attali 160 tisíc dolarů. Mitterrandovi a Attalimu hrozí až pět let vězení, Falconemu a Gaydamakovi deset let.

:. Jacques Attali foto: Reuters/Benoit Tessier

Angolská vláda na poslední chvíli intervenovala u francouzských úřadů ve snaze zabránit procesu s tím, že je nepřípustný, protože zmíněné zbraně nebyly vyvezeny přes Francii. Stejně argumentovali i obhájci obviněných. Nedávno se k tomuto názoru přikláněl i dnešní ministr obrany Hervé Morin. Proces potrvá do 4. března 2009.

Občanská válka v Angole skončila v roce 2002 po 27 letech, když vládní síly zabily vůdce povstalců z organizace UNITA Jonase Savimbiho. Konflikt si vyžádal přes půl miliónu mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám