Hlavní obsah

Mimořádný vpád zimy, části Německa zasypal sníh

Kvůli silnému sněžení, které zasáhlo část Německa, zrušil státní dopravce Deutsche Bahn část regionálních vlakových spojů. Rozmary počasí zasáhly podle očekávání jižní část Dolního Saska, omezení dopravy hlásí rovněž ze spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Foto: Kusch Marcel, ČTK

Sníh v Bielefeldu

Článek

V rozsáhlé oblasti od Severního Porýní-Vestfálska po Sasko hlásila německá meteorologická služba DWD v neděli ráno silné závěje nebo sněhové srážky.

V regionální dopravě, kterou v Dolním Sasku zajišťuje Deutsche Bahn, v noci nevyjely některé vlaky. „Jde o preventivní opatření, větší omezení na tratích momentálně nejsou,” řekl podle DPA mluvčí drah.

Zasaženy jsou spoje z a do měst Hameln, Hildesheim, Nienburg, Celle a kolem dolnosaské metropole Hannoveru. Podle DPA se v regionální dopravě v oblasti Hannoveru od půlnoci množí rušení spojů.

Sněžení bude extrémní, slyšeli Němci od meteorologů

Evropa

Na železnici ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byly ráno hlášeny první problémy zejména v Porúří. Na mnoha místech bylo poškozeno trolejové vedení, což postihlo například důležitou trať mezi Duisburgem a Essenem.

Také regionální vlaky mezi Münsterem a Recklinghausenem a příměstské vlaky mezi Dortmundem a Hagenem nemohly kvůli poruše vedení projet nebo musely být odkloněny. Soukromá společnost Eurobahn hlásila výpadky především kolem Münsteru, Bielefeldu a Paderbornu.

Deutsche Bahn už v sobotu na severu Německa zrušila některé dálkové spoje, mezi jinými i vlaky Intercity z Brém do stanice Norddeich Mole u Severního moře. Preventivně byly zrušeny víkendové spoje mezi Hamburkem a Kielem, Hamburkem a Lübeckem a také mezi Hamburkem a Westerlandem.

Sever Evropy zasypou masy sněhu, teploty spadnou pod minus 20

Evropa

Mluvčí německých drah DPA už v sobotu sdělila, že například v Hamburku, Hannoveru, Münsteru, Kasselu a v Lipsku připravili možnosti pro přenocování cestujících, kteří se nebudou moci dostat do cíle své cesty vlakem. Kvůli možným nesnázím způsobeným počasím je také na nádražích posílený personál.

Hrozí náledí i závěje

Německá meteorologická služba DWD hovoří o „mimořádném vpádu zimy” a varovala pro dnešní noc a pondělí před sněhem a silnými až extrémními závějemi v centrální části Německa. Pro jižní část Dolního Saska platí nejvyšší stupeň varování.

Na rozsáhlém území má během 24 hodin napadnout 15 až 25 centimetrů čerstvého sněhu, místy dokonce až 40 centimetrů.

Foto: Bein Matthias, ČTK

Lyžaři v ulicích městečka Derenburg

Dopravní centrála v Hannoveru vydala už v sobotu ve 22:00 varování pro celé Dolní Sasko. Hrozí nebezpečí náledí, uježděného sněhu, sněžení a sněhových závějí. Platí to i pro dálnice a řidiči mají být obzvlášť opatrní.

Zatímco lidé na severu Německa čelí mrazivému počasí, na jihu země se podle meteorologů mohou těšit na jarní teploty. Teplotní rozdíly mezi severem a jihem Německa by se tak mohly pohybovat kolem 20 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám