Hlavní obsah

Miliardář Abramovič přiznal, že mu k bohatství pomohly úplatky

Novinky, rei
LONDÝN

Jeden z nejmajetnějších mužů světa, Rus Roman Abramovič, přiznal, že za své bohatství vděčí uplácení. Soudní dokumenty citované britskými Timesy naznačují, že majitel mnoha podniků včetně fotbalového klubu Chelsea, zaplatil milióny dolarů výměnou za politické protežování, fyzickou ochranu a přístup k minerálním zdrojům někdejšího Sovětského svazu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Hádanku, jak se z malého pouličního obchodníka stal magnát s jměním v přepočtu přes 350 miliard korun, vysvětlují slova samotného Ambramoviče poprvé. Vypověděl je před londýnským soudem, kde čelí žalobě svého bývalého mentora a exulanta v Británii Borise Berzovského (62), jenž od něj požaduje čtyři miliardy dolarů.

Berezovskij označil Abramoviče za vymahače. Abramovič byl prý poslem ruského exprezidenta a nynějšího premiéra Vladimira Putina. Měl doručovat výhrůžky o konfiskaci a věznění, neprodá-li Berezovskij levně své podíly v bývalých státních podnicích.

Abramovičova obhajoba má 53 stran, jež obviňují Berezovského a gruzínského oligarchu Arkadije „Badriho“ Patarkačišviliho z požadování vysokých úplatků za úspěch v tzv. hliníkových válkách. Při tomto boji o lukrativní státní majetek a podniky v oblasti nerostných surovin po rozpadu sovětského komunistického impéria zemřelo přes sto lidí. Abramovič přiznává, že nabídl Patarkačišvilimu 500 miliónů dolarů za ochranu v boji zájmových skupin.

Abramovičovo bohatství se zakládá na sibiřské ropné společnosti Sibněfť, která byla privatizovaná za prezidenta Borise Jelcina v roce 1995. Abramovič přiznal, že zaplatil také Berezovskému, aby soutěž vyhrál. Berezovskij po něm měl požadovat odkoupení kapitálu jeho televizní společnosti. Abramovič zaplatil 175 miliónů dolarů, což bylo více než hodnota kupovaného. Naposledy měl Patarkačišvili a Berezovskij požádat o dvě platby ve výši téměř 1,9 miliardy dolarů na letišti ve Svatém Mořici v roce 2001. Abramovič tvrdí, že částku zaplatil.

Boris Berezovskij čelí v nepřítomnosti v Rusku 11 žalobám, většinou za zpronevěru. První případ je uzavřen s trestem šesti let vězení za to, že si Berezovskij na úkor letecké společnosti Aeroflot přivlastnil 214 miliónů rublů (téměř 170 miliónů korun). Patarkačišvili (52) zemřel v Británii před pěti měsíci na srdeční selhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám