Hlavní obsah

Miliardář Abramovič je podle Švýcarů hrozba pro národní bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Ruský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič představuje hrozbu pro švýcarskou národní bezpečnost a získáním povolení k usazení by mohl ohrozit reputaci země. Tvrdí to dva roky stará zpráva švýcarské policie, která byla nyní zveřejněna. Abramovič vloni snahy o usazení se ve Švýcarsku vzdal a nakonec získal izraelský pas.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Roman Abramovič

Článek

Švýcarská policie miliardáře podezírá z „praní špinavých peněz“, „kontaktů se zločineckými organizacemi“ a toho, že „část majetku nabyl nezákonně“, napsal server nach-welt.com.

Hodnocení Abramoviče je součástí žádosti oligarchy o získání povolení k pobytu ve Švýcarsku, kterou podal u tamějších úřadů před dvěma lety. Miliardář nyní prohrál soud s nakladatelstvím Tamedia o to, zda nakladatelství může, nebo nemůže výbušnou policejní zprávu zveřejnit.

„Jsme velmi zklamáni zveřejněním důvěrných informací ze švýcarských úředních spisů týkajících se pana Abramoviče. Je to jasné porušení švýcarského trestního práva a švýcarských zákonů na ochranu údajů,“ prohlásil Daniel Glasl, advokát Abramoviče.

Připomíná, že je zpráva založena na policejních informacích, které se nedají snadno ověřit. „Jakékoli náznaky, že pan Abramovič byl zapojen do praní špinavých peněz nebo kontaktován zločineckými organizacemi, jsou zcela falešné. Pan Abramovič nebyl nikdy obviněn z účasti na praní špinavých peněz a nemá žádné vazby na zločinecké organizace nebo údajné vazby na ně,“ řekl advokát. Abramovič proto musí být považován za nevinného.

Odveta za Skripala

Jeden z nejbohatších lidí na světě o povolení k pobytu požádal v červenci 2016. Velká Británie, kde do té doby sídlil, mu totiž neprodloužila vízum. Šlo o reakci Londýna na otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Britové přistoupili k odvetným opatřením a jedním z nich je to, že ruští oligarchové musí prokazovat původ peněz investovaných ve Spojeném království.

Abramovič se tak chtěl usídlit v luxusním lyžařském středisku Verbier. Kanton Valais to nejprve povolil, ale federální úřady byly opačného názoru. Abramovič vloni svou žádost stáhl a nakonec získal izraelský pas. Izrael osobám s židovskými kořeny dává v rámci repatriačních programů občanství automaticky, pokud se rozhodnou se do Izraele přestěhovat.

Reklama

Související články

Abramoviče nepustili do Británie

Problémy s britským vízem má údajně jeden z nejbohatších Rusů Roman Abramovič. Miliardář, který v Británii už 15 let žije a vlastní tam řadu lukrativních...

Výběr článků

Načítám