Hlavní obsah

Migranty do rozvodněné řeky nalákaly lživé letáky. Slibovaly odvoz do Německa

Idomeni

Jak obejít hraniční plot a dostat se přes řeku Suvu z Řecka do Makedonie radily migrantům letáky v arabštině, které někdo rozšířil na řecké straně hranice, v uprchlickém táboře Idomeni. Na letácích bylo navíc uvedeno, že na makedonské straně čekají „vlaky či autobusy“, které běžence odvezou do Německa. Kdo za cynickým podvodem stojí, není známo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se vracejí zpět z Makedonie do Řecka přes řeku SuvaVideo: Reuters

 
Článek

Do rozvodněné řeky se v pondělí vrhlo okolo dvou tisíc lidí, mezi nimi i těhotné ženy, děti, starci a dokonce i lidé na invalidních vozících. [celá zpráva]

„Ti, kdo zůstanou v Řecku, budou deportováni do Turecka. Ale těm, kdo se dostanou do střední a východní Evropy, bude umožněno zůstat. Pokud se budete pohybovat v malých skupinách nebo jako jednotlivci, hraniční policie vás zastaví. Pokud ale dáte dohromady tisíce, policie vás nezastaví,“ cituje britský deník The Daily Mail z letáku.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migranti, kteří překračovali řeku, se drželi lana.

Pokyny pro nelegální překročení řecko-makedonské hranice doplněné mapkou byly podepsány „komando Norberta Blüma”.

Norbert Blüm zastával v Německu v letech 1982 až 1998 post spolkového ministra práce. Idomeni v březnu navštívil, od letáků se zcela distancoval. „Lituji tohoto zoufalého činu (migrantů), nijak jsem je ale neinicioval,“ nechal se slyšet osmdesátiletý politik.

„Tvrdili nám, že jsme 500 metrů od Makedonie, že je na druhé straně řeky. Ty dokumenty byly podepsány německým politikem,“ postěžoval si novinářům jeden z migrantů.

Řecké úřady se rozhodly uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici, kde se tísní až 12 tisíc lidí, do dvaceti dní zavřít a migranty přesunout do jiných uprchlických center. [celá zpráva]

Běženci se ale obávají, že je jejich přesun do dalších táborů v Řecku jen předznamenáním deportace do Turecka.

Přechod přes řeku Suvu iniciovaly asi dvě stovky lidí, postupně se k nim ale přidávali další běženci a nakonec se jich pokusily přejít do Makedonie již zmíněné dva tisíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám