Hlavní obsah

Řekové prý do dvaceti dní vyklidí uprchlický tábor v Idomeni

Atény

Většinu provizorního uprchlického tábora v řeckém Idomeni na hranici s Makedonií, kde se v kritických podmínkách tísní na 12 tisíc migrantů, chtějí řecké úřady vyklidit do 20 dnů. Informoval o tom v úterý řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas. Řekové původně tvrdili, že chtějí krizi v Idomeni vyřešit do konce tohoto týdne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonské úřady vrátily běžence zpátky do tábora Idomeni na řecké straněVideo: AP

 
Článek

Hlavním důvodem prodloužení lhůty pro vyklizení je podle ministra Muzalase nedostatek vhodných kapacit pro ubytování běženců v jiných přijímacích zařízeních. "Tyto kapacity se neustále rozšiřují, ale uprchlíků je příliš," vysvětlil.

Řecký ministr pro migrační politiku se rovněž vyjádřil k pondělnímu pokusu migrantů dostat se do Makedonie oklikou přes nedalekou pohraniční říčku. Řekl, že doufá, že už se to nebude opakovat, a dal uprchlíkům na vědomí, že hranice zůstávají navždy neprodyšně uzavřeny a že se musejí snažit dostat do Evropy legálním způsobem.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Migranti překračovali řeku na hranicích s Makedonií s obtížemi

V pondělí se přes vodní tok nedaleko Idomeni podařilo proniknout do Makedonie skupině 600 až 700 migrantů. Makedonie je údajně poslala zpět do Řecka, Atény ale tuto informaci oficiálně nepotvrdily.

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos v této souvislosti prohlásil, že situace v Idomeni se už dávno stala neúnosnou, a znovu vyzval země Evropské unie, aby poskytly útočiště uprchlíkům na základě předchozích dohod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám