Hlavní obsah

Lukašenko přiznal: Migrantům jsme do Polska pomáhali

Minsk

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru pro zpravodajskou televizi BBC připustil, že běloruské síly pomáhaly migrantům přes hranice do Polska. Odmítl ale, že by Minsk běžence do země zval.

Foto: Nikolay Petrov, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Myslím, že je to možné. Jsme Slované, máme srdce. Naši vojáci vědí, že migranti směřují do Německa. Někteří jim v tom zřejmě pomohli, ani se tím nebudeme zabývat,“ řekl Lukašenko.

Důrazně se ale ohradil proti faktu, že by Bělorusko migranty cíleně do země zvalo.

Ať EU přijme 2000 migrantů, zbytek pošleme zpět, navrhuje Bělorusko

Evropa

„Říkal jsem jim (ostatním zemím), že migranty nebudu zadržovat, a pokud budou do mé země nadále proudit, nezastavím je. Vím, že nechtějí skončit v mé zemi, ale v jejich. Ale nezval jsem je, a abych byl upřímný, ani nechci, aby chodili přes Bělorusko,“ vysvětloval.

Neúspěšní migranti by to mohli zkusit přes Ukrajinu, Slovensko a Česko, píší média

Zahraniční

V pondělí přešli běženci z provizorního tábora v doprovodu běloruské policie až k hranici u přechodu Bruzgi-Kuźnica. Dříve někteří migranti BBC řekli, že jim běloruské složky dávají nůžky na dráty, aby mohli překonat plot v místech, kde není tolik členů polské ostrahy hranic.

Polské ministerstvo obrany také uvedlo, že sami členové běloruských bezpečnostních oddílů pod příkrovem tmy stříhali díry v hraničním oplocení. Varšava také viní Minsk, že vybavil migranty zábleskovými granáty, které vydávají nepříjemný zvuk a ostré světlo.

Lukašenko, který je v Bělorusku u moci od roku 1994, podle Evropské unie záměrně posílá migranty na hranice s Polskem a Litvou. Podle EU se jedná o odvetu za sankce, které vůči jeho režimu Unie schválila. Běloruský prezident to popírá a tvrdí, že by se o migranty měla postarat EU, protože za zhoršení situace na Blízkém východě a v Afghánistánu podle něj může Západ.

Reklama

Výběr článků

Načítám