Hlavní obsah

Neúspěšní migranti by to mohli zkusit přes Ukrajinu, Slovensko a Česko, píší média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po neúspěšných pokusech překročit bělorusko-polskou hranici by se skupina asi pěti tisíc migrantů mohla pokusit dostat do západní Evropy přes Ukrajinu, Slovensko a Česko. Uvedl to polský list Gazeta Wyborcza a slovenská televize Markíza. Ukrajinští pohraničníci zároveň oznámili, že na hranici s Běloruskem zastavili 15 migrantů, kteří se vydávali za turisty.

Foto: TV Markíza

Možná trasa migrantů podle TV Markíza

Článek

Ukrajinská pohraniční stráž v prohlášení uvedla, že zabránila ve vstupu do země 15 lidem z Blízkého východu, kteří tvrdili, že jsou turisté. Podle agentury Reuters jde o první takový případ od doby, kdy na hranici mezi Běloruskem a jeho sousedy z Evropské unie propukla migrační krize.

„Členové pohraniční stráže se rozhodli těmto osobám neumožnit vstup (na ukrajinské území) a vrátit je do Běloruské republiky, protože neměly důvod vstoupit na území našeho státu,” stojí v prohlášení.

Mohou přijít další

Média v Polsku a na Slovensku spekulují, že migranti by to po neúspěchu u polské hranice mohli brzy zkusit přes bělorusko-ukrajinskou hranici, která je méně střežená.

Bělorusko stáhlo migranty od hranic. Na jak dlouho?

Evropa

„Jsou informace, že pokud se Bělorusku nepodaří procpat migranty přes hranice Polska, budou zkoušet ty lidi směřovat na hranici s Ukrajinou,“ uvedla Anna Gorczyca, reportérka Gazety Wyborcza, podle níž je ale těžko říct, zda by měli migranti reálnou šanci až na Západ projít.

Polsko zaznamenalo ve středu přesun migrantů na běloruské straně společné hranice, což podle listu zvýšilo pravděpodobnost, že by mohli využít jiné trasy.

„Přesunuli je do velkých hal, ale ukrajinské služby signalizují, že asi pět tisíc migrantů je v blízkosti bělorusko-ukrajinské hranice,“ uvedla polská reportérka.

Televize Markíza upozornila, že na sociálních sítích kolují mapy „zobrazující možnou novou trasu migrace”. Podle polských médií tyto mapy kolují mezi migranty shromážděnými v Bělorusku a text k nim je výhradně v arabštině.

Některé mapy však na první pohled vzbuzují pochybnosti, zda jde o autentické dílo, protože jsou pro orientaci v terénu prakticky nepoužitelné.

Mluvčí běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka uvedla, že v zemi je asi 7000 uprchlíků. Minsk navrhuje, aby Evropská unie vytvořila humanitární koridor do Německa pro 2000 z nich.

Polské bezpečnostní složky v noci na čtvrtek zadržely skupinu asi 100 migrantů, kteří se pokusili nelegálně překročit hranici, sdělilo polské ministerstvo obrany. Podle mluvčí polské pohraniční stráže bylo pět cizinců - včetně tří dětí - převezeno do nemocnice.

V lese na polsko-běloruské hranici zřejmě zemřelo roční dítě

Evropa

Z Minsku ve čtvrtek podle běloruského vysílání stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) odstartoval první repatriační let migrantů, který zorganizoval Irák. K letu společnosti Iraqi Airways do Bagdádu se podle irácké diplomacie odbavilo 431 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám