Hlavní obsah

Migranti chtějí jen dávky. Hranice by se jim měly uzavřít, myslí si většina Evropanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina uprchlíků, kteří se valí do Evropy, přicházejí z ekonomických důvodů, myslí si 51 procent Němců. Stejný názor sdílí většina obyvatel Itálie, Francie, Belgie, Velké Británie, Polska, Maďarska či Turecka, kde společnost Ipsos uskutečnila průzkum, jehož výsledky zveřejnil ve čtvrtek deník Die Welt. Česko nebylo do průzkumu zahrnuto.

Foto: Max Rossi, Reuters

Migranti v centru Říma

Článek

Úspěšné integraci běženců do společnosti věří minimum Evropanů. Lidé jsou také většinově přesvědčeni, že se mezi příchozími skrývají teroristé.

Uzavření hranic by proto podpořili čtyři z deseti Němců (44 procent). Podobně dopadl průzkum i v dalších státech. Hranice by uzavřelo 55 procent Maďarů, 44 procent Švédů, 40 procent Poláků, 45 procent Francouzů a 48 procent Italů či 38 procent Belgičanů.

Autoři upozorňují, že se průzkum uskutečnil před útoky v Nice, Würzburgu a Ansbachu, tyto události se proto do odpovědí nepromítly. Lidé se obávají, že s masou uprchlíků se zvyšuje bezpečnostní riziko, do zemí se podle jejich názoru dostávají teroristé. To si myslí například 71 procent Němců.

Největší obavu z útoků, které mají na svědomí teroristé vydávající se za uprchlíky, mají Turci (83 procent). Podobně velké obavy panují v Maďarsku (72 procent).

Foto: Max Rossi, Reuters

Běženci během modlitby v provizorním táboře v Římě

V úspěšnou integraci běženců do společnosti věří minimum občanů, například ve Francii je to pouhých 22 procent. Ve všech zkoumaných zemích převládá u lidí pesimismus. V Německu je o nezdaru integrace běženců přesvědčeno 51 procent obyvatel.

"Většina migrantů, kteří přicházejí do mé země, nejsou ve skutečnosti žádní uprchlíci. Přicházejí z ekonomických důvodů nebo s cílem vydělávat na našich sociálních dávkách. S tímto tvrzením souhlasí lidé v osmi z deseti zkoumaných zemí," uvedl autor výzkumu Robert Grimm. Tuto obavu nesdílí pouze Švédsko a Španělsko.

Analytici společnosti Ipsos poukazují na polarizaci evropské společnosti v otázce uprchlíků. „Solidarita na jedné straně, ale také strach z terorismu a násilí ovlivňují mínění ve všech evropských zemích,“ tvrdí Grimm. Podle něj se bude uprchlická krize promítat do politiky dlouhodobě. "Zacházení s žadateli o azyl, tedy připravenost společnosti přijímat je a integrace příchozích do evropské společnosti trvale ovlivní budoucí politické diskuse. Tato otázka bude patřit i mezi témata nadcházejících voleb do Spolkového sněmu v roce 2017," uzavřel Grimm.

Průzkum se uskutečnil v období od 24. června do 8. července a zúčastnilo se ho 16 040 osob ve věku 16 až 64 let.

Anketa

Přicházejí migranti do Evropy z ekonomických důvodů?
Ano, drtivá většina
97,3 %
Ano, ale jen někteří
1,8 %
Jejich důvody jsou převážně jiné
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15398 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám