Hlavní obsah

Mezi ženami s vadnými prsními implantáty je už 20 případů rakoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mezi Francouzkami, kterým byly voperovány vadné prsní implantáty, se už objevilo dvacet případů rakoviny. Dosud se mluvilo o devíti případech. Lékaři varovali, že vadné implantáty mohou prasknout. Zatím ale nepotvrdili, že případy rakoviny mají přímou souvislost s implantáty.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Vadný prsní implantát vyráběný ve Francii

Článek

Francie uvedla, že úřady už mají nahlášeno 1143 případů, kdy implantát praskl. Úřady doporučily 30 000 žen, aby si implantáty nechaly vyjmout.

Společnost Poly Implant Prosthesis (PIP) ve výrobcích používala průmyslový silikon, ušetřila tak asi miliardu eur ročně. Její výrobky navíc šly na odbyt, protože byly velmi levné. Podle jednoho z lékařů stojí jeden implantát běžně 1200 eur (přes 30 000 korun), on je ale nabízel za 250 eur (asi 6500 Kč).

Implantáty vyvážela do 65 zemí Evropy a Latinské Ameriky. Celkem je dostalo až 400 000 žen.

Agentura Reuters v pátek uvedla, že muž, kterého policie stíhá, Jean-Claude Mas, je veden jako technický a obchodní konzultant další společnosti, která implantáty vyrábí. Založil ji jeho sedmadvacetiletý syn Nicolas Lucciardi. Firma prý ale nefunguje, nemá například žádné zaměstnance.

Mas se skrývá pravděpodobně v domovské zemi. Pátrá po něm Interpol.

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas na nedatovaném policejním snímku. Po zakladateli firmy PIP, která dodávala závadné prsní implantáty, pátrá Interpol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám