Hlavní obsah

Mezi zeměmi EU se budou muset obnovit hraniční kontroly, varuje bavorský ministr vnitra

Mnichov

Udržet volný pohyb osob v rámci Evopské unie za současné uprchlické krize je nemožné, prohlásil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pokud se všechny země Evropské unie nezačnou podílet na řešení krize rovnoměrně, budou se muset na hranicích opět zavést kontroly.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský minitr vnitra Joachim Herrmann

Článek

"Kdo nebude jednat, dává v sázku volný pohyb osob v Evropě a ponese odpovědnost, pokud se Německo bude cítit donuceno k tomu, aby znovu zavedlo hraniční kontroly," řekl Herrmann. Není sám, kdo volá po obnovení kontrol na hranicích. Se stejným požadavkem přišli také politici v Sasku. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Herrmanna je sice cílem udržet v rámci Evropské unie  svobodu pohybu, to bude ale možné jen tehdy, pokud budou všichni dodržovat stejná pravidla.

„Když se tisíce lidí nekontrolovaně valí přes řecké a italské hranice do Evropy s cílem dostat se do Německa, systém volného pohybu osob nefunguje,“ varoval politik.

EU se podle jeho slov musí postarat o to, aby se v Itálii a Řecku vybudovala velká přijímací centra. „Na základě jednotných pravidel by se rozhodovalo o tom, zda se běženci musí vrátit do země původu, nebo zda dostanou v EU azyl,“ řekl Herrmann.

Uprchlíci, které Unie přijme, by měli být podle ministra rozděleni mezi členské státy na základě "spravedlivého klíče". Současná situace je podle ministra neudržitelná.

Spolková vláda nepřestává zvyšovat odhady počtu běženců, kteří do Německa letos zamíří. Nejdříve se hovořilo o 200 tisících, pak o 400 tisících, teď už se objevuje číslo 800 tisíc.

Anketa

Jste pro zrušení volného pohybu osob v rámci schengenského prostoru?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 9273 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám