Hlavní obsah

Mezi Slováky převládá přání obnovit Československo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Patnáct let po rozdělení Československa převažuje na Slovensku názor, že lepším řešením by bylo zachování Československa. Až 41,7 procent Slováků by podpořilo případné obnovení Československa, 40,8 procenta by bylo proti. Jak vyplývá z průzkumu agentury MVK, který zveřejnil deník SME, Slováci vzpomínají na Československo v dobrém.

Článek

Převážná většina Slováků má na společný stát hezké vzpomínky a po federaci se jim stýská. Druhou nejsilnější skupinou podle průzkumu jsou Slováci, kteří měli Československo rádi, ale dnes se těší ze samostatného státu. Jen 5,5 procenta Slováků na soužití s Čechy a Moravany nadává. Značka Československo má 15 let po rozdělení federace na Slovensku stále dobrý zvuk a velkou sílu. Je to značka, k níž váže Slováky silný a pozitivní sentiment.

Podle sociologa Pavla Haulíka je potřeba tyto nálady vnímat jako nostalgii, nikoliv jako aktivní snahu o obnovení Československa. "Více nostalgie pociťují starší lidé. U těch, kteří se dokázali prosadit v nové situaci, není tak silný důvod k sentimentu," uvedl Haulík. Sociolog se rovněž domnívá, že vzpomínky na Československo postupně opadnou. Obnovení společného státu neprosazuje ani jedna slovenská parlamentní strana.

Bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský se k celé záležitosti staví velmi pragmaticky. "Když ve volbách kandidovala strana, která měla v programu obnovení Československa, získala jedno procento hlasů," říká.

Paroubek kandidátem na prezidenta

Deník SME si pohrává s myšlenkou, jak by vypadalo Československo v roce 2007, kdyby stále existovalo. "Jiří Paroubek by byl kandidátem na funkci československého prezidenta. Slovenské poslance by přesvědčil tím, že na Pražský hrad přivede jako první dámu mladou Slovenku. Třetí sérii československé SuperStar by vyhrála Vierka Berkyová, Slovenka žijící v Plzni. Ve fotbalové lize jsou dvě slovenská mužstva. Trnava je se třemi body za vítězství nad posledními Košicemi na předposledním místě tabulky," píše SME.

Jak by dnes Slováci rozhodovali o obnovení Československa (v %):
Určitě pro obnovení společného státu17,4
Spíše pro obnovení společného státu24,3
Spíše proti obnovení společného státu24,3
Určitě proti obnovení společného státu16,5
Nevím17,4

Anketa

Jak byste se stavěli k obnovení federace se Slovenskem?
Určitě pro obnovení společného státu
27,4 %
Spíše pro obnovení společného státu
3,6 %
Spíše proti obnovení společného státu
5,3 %
Určitě proti obnovení společného státu
62,1 %
Nevím
1,6 %
Celkem hlasovalo 27238 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám