Hlavní obsah

Mezi migranty převezenými do Itálie kapitánkou Racketovou byli zřejmě i zločinci

– Řím/Berlín

Tři muže zadržené minulý týden na Sicílii kvůli podezření, že v Libyi provozovali detenční centrum, kde mučili a vraždili migranty, zřejmě do země přepravila záchranná loď Sea Watch, jejíž kapitánkou byla Carole Racketová. Uvedl to ve středu italský pravicový list il Giornale.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Loď německé neziskové organizace Sea-Watch

Článek

Italská policie 16. září uvedla, že zadržela tři podezřelé, kteří dorazili do Lampedusy 29. června, aniž by zmínila, kdo je tam přepravil. Ten den vyložila na ostrově 40 zachráněných migrantů loď Sea Watch řízená Racketovou.

Racketová tehdy prorazila bariéru na moři, která ji bránila ve vplutí do přístavu, protože měla zachráněné na palubě už tři týdny a italské úřady jí bránily zakotvit. [celá zpráva]

„Carole vyzvedla na Sea Watch také tři libyjské mučitele,“ naspal do titulku list.

Je třeba přijmout půl milionu migrantů uvízlých v Libyi, tvrdí německá kapitánka Racketeová

Evropa

Mluvčí Sea Watch Ruben Neugebauer řekl agentuře DPA: „Nemůžeme to vyloučit, ale nemáme přesné informace.” Dodal, že při záchraně na moři není možné prověřovat zachraňované - to je úkolem úřadů, které migranty zaevidují a vyslechnou.

Policie uvedla, že trojice provozovala středisko pro migranty na bývalé letecké základně v Zavíji, kde docházelo k znásilňování, mučení a vraždění migrantů. Trojice byla odhalena na základě udání dalších migrantů, kteří v nich poznali své mučitele.

Zavíja leží 40 kilometrů západně od Tripolisu a je pod kontrolou sil věrných mezinárodně uznávanému premiérovi Faízovi Sarrádžovi, se kterou spolupracuje mezinárodní společenství. Skutečnost, že na území kontrolovaném mezinárodně uznávanou vládou může fungovat detenční středisko, kde mučí migranty, ukazuje, že humanitární organizace mají pravdu, když uvádějí, že nemohou zachráněné odvážet do Libye, protože ta není pro migranty bezpečná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám