Hlavní obsah

Mezi běženci utopenými u Řecka přibývají děti

– Atény/Ženeva

Nejmenší děti se v poslední době stávají častými oběťmi při potopení lodí s uprchlíky směřujícími přes Egejské moře z Turecka do Řecka. S odvoláním na řeckou pobřežní stráž to v pátek uvedla agentura AFP. Počet uprchlíků v Řecku se přitom za poslední týden výrazně zvýšil.

Foto: Fotis Plegas G., Reuters

Dětský uprchlík na řeckém ostrově Lesbos

Článek

V polovině září se pět kilometrů od řeckého ostrova Farmakonisi utopilo 34 běženců. Polovina z nich byly děti. Minulou neděli za na pobřeží ostrova Kos nalezli těla dvou chlapců, zřejmě sourozenců ve věku necelého jednoho roku a pěti let.

Podobné případy se opakují i dál i po hojně medializované smrti kurdského chlapečka nalezeného na tureckém pobřeží, jehož fotografie v červeném tričku a modrých kalhotách obletěla svět a vyvolala velké emoce. [celá zpráva]

Poslední obětí je roční chlapeček, který přišel o život v noci na pátek na gumovém člunu převážejícím běžence na ostrov Lesbos na východě Egejského moře.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Běženci v Řecku

Loď s 56 lidmi na palubě, kteří se řeckým úřadům přihlásili jako Syřané, se začala potápět skoro na dohled severního pobřeží ostrova. Do rukou záchranářů se chlapec dostal již v hlubokém bezvědomí a veškeré úsilí o jeho resuscitaci už bylo marné.

Počet uprchlíků prudce vzrostl

Počet nových uprchlíků na východořeckých ostrovech podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) za poslední týden prudce narostl. Denně jich tam dorazilo okolo 7000. Na konci září přitom byl denní průměr 4500.

Podle IOM může důvodem vzrůstající uprchlické vlny být vědomí, že brzy přijde zima a počasí nedovolí přeplout moře a pokračovat v dlouhé cestě vnitrozemím.

Řecká pobřežní stráž v pátek ráno oznámila, že jen za posledních 24 hodin podnikla 12 pátracích a záchranných akcí, při nichž bylo z moře vyzvednuto 542 lidí.

Jen několik málo uprchlíků chce v zemi zůstat, většina směřuje do Německa, Rakouska a Švédska, uvedla agentura AP. IOM v té souvislosti informovala, že navzdory většímu přílivu lidí nejsou kapacity na ostrovu Lesbos tak přetížené jako dříve, protože uprchlíci postupují dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám