Hlavní obsah

Metylalkoholu se věnují i cizí média

České aféry s metanolem si všimla média po celém světě. Největší pozornost je mu věnována v sousedních zemích, zejména v Německu a v Polsku, ale pozornost vzbudil i za oceánem jak kvůli vysokému počtu obětí, tak kvůli rozsáhlým opatřením, které podnikají české úřady. Současně zmiňují, že zdroj nebyl zatím odhalen.

Foto: Profimedia.cz

Článek

List Frankfurter Rundschau píše, že v celé republice se už nesmí alkohol prodávat ve stáncích a připomíná, že tisíce policistů, celníků a dalších pracovníků kontrolují dodržování zákazu a pátrají po podezřelých lihovinách. Upozorňuje i na fakt, že je v Česku možné nadále kupovat rozlévaný alkohol, který se plní i do přinesených lahví. Uvádí též, že počet obětí stále roste a postiženi jsou zejména lidé na severovýchodě země.

List Frankfurter allgemeine Zeitung si všímá toho, že opoziční sociální demokracie vyzvala kvůli metylalkoholu vládu k demisi. A Die Welt připomíná, že se aféra s metylalkoholem netýká jen České republiky, ale také Posla, kde zemřeli dva lidé a Slovenska, kde je jedna oběť.

Případy z Polska

Polský list Gazeta Wyborcza se věnuje případům z Polska ze Ściechówa u Gorzova, kde dva muži zemřeli a čtyřicetiletá žena bojuje v nemocnici o život. Všichni bydleli v jednom domě. Wieslaw se svou ženou Mariolou pili alkohol ze středy na čtvrtek minulého týdne. Druhý den ráno Wieslaw zjistil, že jeho žena není v pořádku. Nakonec skončila s otravou metylalkoholem na jednotce intenzivní péče, kde stále bojuje o život.

V pátek ráno byl pak nalezen mrtvý asi padesátiletý majitel domu a jeden čtyřicetiletý muž, uvedl policista Artur Chorazy. Podle něj už policie zná zdroj alkoholu. Byl od jedné ženy ze vsi, o níž se vědělo, že má ráda alkohol a je schopna sehnat levný. Byla proto zadržena. Podařilo se i zjistit další odběratele nebezpečného pití.

O případu se široce informuje i v zámoří. Agentura AP v podrobné zprávě od svého pražského zpravodaje zmiňuje nejen středeční opatření, kdy byl zakázán prodej alkoholu ve stáncích, ale také slova premiéra Petra Nečase, aby se Češi zdrželi pití „jakéhokoli alkoholu, jehož původ je nejasný".

Uvádí ale především vyjádření lékaře Igora Dvořáčka z Ostravy, který uvedl, že se u sto padesáti osob, které zemřely v posledních dnech, provede pitva, jestli náhodou nejsou oběťmi otravy metylalkoholem.

AP cituje i předsedu společnosti unie výrobců lihovin Vladimíra Šteinera, že „lidé s nejnižšími příjmy hledají nejlevnější alkohol a jsou ochotni akceptovat jeho nejasný původ". Odhaduje, že asi 20 procent lihovin a likérů prodávaných v restauracích prochází z černého trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám