Hlavní obsah

Městečko zavádí autobus výlučně pro Romy

Řím

Jeden autobus pro cestující Romy, druhý pro „domorodce“ - tak rozhodla levicová správa městečka Borgaro na předměstí Turína. Z centra automobilové metropole jezdí do Borgara autobusová linka 69. Projíždí i kolem tábora, ve kterém už delší dobu žije skupina Romů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle prohlášení starosty Claudia Gambina a obecního rady pro dopravu Luigiho Spinelliho museli řešit problém neustálých protestů obyvatel Borgara. Ti tvrdí, že Romové nejenže neplatí jízdné, ale okrádají a obtěžují spolucestující. Chovají se agresivně, jedné dívce dokonce ostříhali násilím vlasy.

Řešení: na místo jedné linky zavedeme linky dvě. „Jedna pojede přímo do Borgara a nebude zastavovat před sídlištěm Romů, druhá naopak bude zastavovat u něj a budou ji používat Romové,“ prohlásil Gambino.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V turínském deníku La Stampa se rozproudila debata, zda jde o rasismus, či dokonce o apartheid – tím spíše, že Borgaro vede jasně levicová koalice. Starosta byl zvolen za Demokratickou stranu a Spinelli dokonce za extrémně levicovou a opoziční SEL. Jemu právě tajemník SEL Nichi Vendola přikázal opatření změnit, ale Spinelli, jak se zdá, dosud neustoupil. Obyvatelé krok obecního úřadu schvalují a v  petici prohlašují, „že jiné řešení se nenabízelo, jinak situace mohla vést k nebezpečné konfrontaci“.

Hrozí válka chudých?

„Situace nemohla pokračovat, jenže od toho tu je stát, aby dbal na to, aby lidé dodržovali zákony. Místo toho, aby se organizoval autobus pro cizince, mají do vozu nastoupit policisté a dohlédnout na situaci. Zákony platí pro Italy stejně jako pro cizince,“ napsal Massimo Gramellini, komentátor listu la Stampa.

Italský tisk se během posledních dní zmínil o napjaté situaci mezi Romy a „domorodci“ v některých okrajových čtvrtích v Římě a Miláně. „Pokud stát nezasáhne, mohlo by dojít k válce mezi chudými,“ komentoval situaci Massimo Cacciari, bývalý benátský starosta a filozof.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám