Hlavní obsah

Merkelovou obviňují Němci z vlastizrady, podali na ni už 400 trestních oznámení

Berlín

Německé nejvyšší státní zastupitelství dostalo zhruba 400 trestních oznámení na kancléřku Angelu Merkelovou kvůli jejímu postoji v uprchlické krizi. Autoři těchto oznámení Merkelovou obviňují, že se svým vstřícným postojem k běžencům dopustila vlastizrady.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Rozzlobení Němci v trestních oznámeních tvrdí, že kancléřka ohrožuje vnitřní bezpečnost Německa, když nebrání běžencům v příchodu do země. Autoři podání jsou přesvědčeni, že uprchlická krize může ohrozit ústavní uspořádání Německa.

Jedním z těch, kteří podali na Merkelovou trestní oznámení, je také právník Alexander Heumann, člen euroskeptické národně konzervativní strany Alternativa pro Německo (AfD).

Na svém blogu v příspěvku s názvem Poslední dny Spolkové republiky Německo sepsal důvody, které ho vedly k podání trestního oznámení. Merkelová je podle něj zodpovědná za to, že ohrožuje Německo, a uprchlická krize může podle něj ohrozit ústavní zřízení Německa. „Masový příliv běženců z kulturně odlišného prostředí může podkopat či zcela zrušit ústavnost země,“ napsal.

Tvrdí, že Merkelová svým jednáním ohrožuje životní podmínky Němců, což může „vést k jejich částečné či fyzické likvidaci“.

Malá šance na úspěch

„Všechna trestní oznámení se pečlivě prověří tak, jak nařizuje zákon,“ uvedla mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Frauke Köhlerová. Podle právních odborníků je ale jen velmi malá pravděpodobnost, že by prokuratura začala Merkelovou skutečně vyšetřovat.

Profesor práva na pasovské univerzitě Holm Putzke uvedl, že podle německých zákonů lze za vlastizradu označit takové jednání, kdy se pachatelé snaží násilím nebo výhrůžkami docílit změny ústavního uspořádání. Ničeho takového se Merkelová podle něj nedopustila. „Navíc se zatím neprokázalo, že by dosavadní přistěhovalecká vlna nějakým způsobem ovlivnila stav Německa,“ uvedl expert.

Do Německa letos podle neoficiálních údajů přišlo asi 800 tisíc žadatelů o azyl. Očekává se, že za celý rok do země dorazí až 1,5 miliónu běženců.

Reklama

Související články

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám