Hlavní obsah

„Moje chyba, odpusťte.“ Merkelová ustoupila, tvrdý velikonoční lockdown nebude

Berlín
Aktualizováno

Kancléřka Angela Merkelová ustoupila tlaku premiérů spolkových zemí a odvolala přísnou velikonoční uzávěru. Zelený čtvrtek 1. dubna a Bílá sobota 3. dubna tak nebudou dny pracovního klidu, kdy by bylo vše zavřené včetně obchodů a supermarketů, píše server týdeníku Focus.

Foto: Kay Nietfeld, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová.

Článek

„Plánovaná velikonoční uzávěra byla navržena s nejlepšími úmysly, přesto to ale byla chyba,“ prohlásila kancléřka.

Přísná uzávěra by se především kvůli právním problémům nemohla provést. „Tato chyba je pouze má chyba,“ zdůraznila Merkelová. „Ostatně jsem zodpovědná za svůj úřad,“ dodala.

Nejde však podle ní jen o to, chybu přiznat, ale především napravit. Přípravy na lockdown vyvolaly podle Merkelové „nejistotu“. „Proto prosím všechny občany o odpuštění,“ řekla.

Neshody se zemskými premiéry

Nové jednání o protikoronavirových opatřeních bylo svoláno mimořádně na středeční dopoledne kvůli neshodám, které panovaly během pondělního jednání. To se protáhlo až úterního brzkého rána, protože se jednotliví aktéři nedokázali s kancléřkou dohodnout na postupu. Některé země žádaly rozvolnění poměrů, a to přinejmenším pro nadcházející velikonoční svátky. Merkelová ale zastává opatrný postoj.

Němci se bojí Velikonoc. Mutace je na postupu, sílí obavy o padesátníky

Koronavirus

Pondělní diskuse byla podle některých pozorovatelů problematická i proto, že se premiéři a kancléřka jasně nedohodli, jak budou postupovat v otázce škol a školek. Ty prozatím zůstávají otevřené. Budoucím cílem je děti dvakrát týdně testovat.

Kriticky se k závěrům pondělního jednání vyjádřily i církve. Ty byly vládou požádány, aby o Velikonocích pořádaly bohoslužby jen na internetu. Německá biskupská konference (DBK) to odmítla s tím, že Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám