Hlavní obsah

Merkelová a Hollande mají s USA za Evropu jednat o odposleších

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande mají jednat s USA o nynější aféře okolo odposlechů. Po večerním jednání evropského summitu to v pátek nad ránem řekl český premiér Jiří Rusnok.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová a Hollande by se při bilaterálních jednáních s USA měli pokusit dohodnout pravidla pro fungování tajných služeb, aby k podobným excesům napříště nedocházelo.

Lídři států a vlád se v souvislosti s odposlechy rovněž shodli na prohlášení, které by se zřejmě mělo objevit v závěrech nynějšího summitu. V materiálu, do kterého měla ČTK možnost nahlédnout, se kromě jiného uvádí, že sběr zpravodajských informací je životně důležitou součástí boje proti terorismu, a připomíná, že spolupráci na tomto poli může nedostatek důvěry ohrozit.

Podle textu by se Merkelová a Hollande měli při dvoustranných rozhovorech s USA pokusit před koncem roku dosáhnout porozumění v této oblasti. Ostatní země Unie se mohou k jejich iniciativě připojit.

Podle Rusnoka se politici na summitu o kauze, kdy americké tajné služby zřejmě sledovaly francouzské občany, členy italské vlády i mobil samotné Merkelové, bavili při večeři. Německá kancléřka a francouzský prezident v prohlášení konstatovali, že Evropa má nadále zájem, aby vztahy s USA zůstaly založeny na vzájemné důvěře, a proto je potřeba situaci vyjasnit. Závěry z jednání by měli sdělit na dalším summitu v prosinci.

Podpora všech premiérů

To podle agentury DPA potvrdil také rakouský kancléř Werner Faymann. "Je to tak, že Německo a Francie se postaví do čela jednání. Jestliže se v pravidelných intervalech objevují podezření, musíme to všechno sprovodit ze světa," řekl Faymann k nastávajícím jednáním s USA.

"Prakticky všichni premiéři to kvitovali a podpořili tento postoj. A uvidíme, jaký bude dál výsledek," poznamenal Rusnok. Už ve čtvrtek při příjezdu na summit dal najevo, že pro ČR je naprosto nepřípustné, aby cizí tajné služby monitorovaly telefonní provoz představitelů suverénních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám