Hlavní obsah

Mayová zvažuje, že obejde vyjednavače o brexitu

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová se chystá obejít Evropskou komisi a hlavního vyjednavače Michela Barniera, pověřené Evropskou radou, aby vyjednali podmínky odchodu Velké Británie. Alespoň to tvrdí britský list The Times. Mayové se nelíbí, že EU nechce hovořit o nových obchodních vztazích, dokud nebudou vyřešeny podmínky „rozvodu”.

Foto: Jack Taylor, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Britská vláda chce řešit obě záležitosti souběžně, avšak unijní strana trvá na postupném řešení. Naposledy to v úterý zopakoval předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, když prohlásil, že prostudoval nejnovější návrhy k jednání, které Londýn vydal minulý týden, ale „žádný z nich není uspokojivý, takže zůstává obrovské množství otázek, které je třeba vyřešit“. Teprve pak bude podle Junckera prostor pro jednání o budoucích obchodních vztazích.

Vyjednávání tento týden pokračují v Bruselu třetím kolem. Tématem jednání mělo být finanční narovnání, hraniční režim s Irskem, organizace Euratom a práva občanů.

Ačkoli britské velvyslanectví v Praze v tiskové zprávě uvedlo, že při dosavadních vyjednáváních bylo dosaženo „dobrého pokroku“ a obě strany nalézají „společnou řeč v celé řadě témat“, podle londýnských Timesů zůstává jádrem sporu finanční vyrovnání „rozvodu”.

EU prý nakonec ustoupí

Britská premiérka Mayová se proto podle deníku chystá obejít vyjednavače z Komise a chce se obrátit přímo na šéfy vlád členských zemí EU s cílem, aby na podzim přistoupili na začátek vyjednávání o obchodní dohodě po brexitu. List uvedl, že Mayová by mohla návrh prosazovat přímo na říjnové konferenci Evropské rady. Downing Street v úterý připustil, že premiérka by mohla požádat evropské předáky, aby přehlasovali postoj Barnierova týmu.

Britský list Daily Mail k tomu poznamenal, že britští zástupci věří, že EU nakonec bude muset ustoupit, protože představitelé jejích členských států budou čelit narůstajícímu tlaku ze strany firem znejistěných nejasným výhledem na budoucí obchodní vztahy s Británií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám