Hlavní obsah

Mayová se přepočítala, volby v Británii směřují k patu

Londýn
Aktualizováno

Britské premiérce Therese Mayové se nevyplatilo vypsat předčasné volby. Slibovala si od nich širší většinu, ale tu nezíská. Naopak, ztratí. Po sečtení hlasů z většiny okrsků to potvrdila předpověď televize SkyNews.

Foto: ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Konzervativní strana zůstane nejsilnější stranou v parlamentu, ovšem o většinu přijde. Po sečtení výsledků z 649 okrsků z 650 získali konzervativci 318 poslaneckých křesel a opoziční labouristé 261 mandátů. K většině je potřeba 326 poslanců. [celá zpráva]

Mayové se tak vyhlášení předčasných voleb vymstilo. Konzervativci měli dosud v parlamentu 330 křesel a ona mylně věřila tomu, že by mohli získat víc.

Průběžné výsledky potvrzují první odhady po uzavření volebních místností. Tedy to, že ztratili nejen konzervativci, ale také Skotská národní strana premiérky Nicoly Sturgeonové, a to na úkor labouristů a liberálních demokratů. Labouristé si polepší o více než dvacet poslaneckých křesel.

Corbyn vyzval k demisi

Ačkoliv hlasování ještě není u konce, předseda labouristů Jeremy Corbyn už vyzval předsedkyni vlády Mayovou, aby odstoupila.

„Premiérka Mayová vyhlásila volby, aby získala širší většinu,“ připomněl v prvním projevu po znovuzvolení a jedním dechem dodal, že politika se ale „změnila a nebude se vracet do stejné škatule“. Lidé podle něj mají dost škrcení rozpočtů a nedostatečného financování veřejných služeb.

Podobně jako Corbyn hovořila Sturgeonová. „Její pozice je velice, velice složitá,“ řekla na adresu Theresy Mayové.

Související téma:

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Mayová rovněž ještě během sčítání pronesla, že Británie v nynější době potřebuje stabilitu, a pokud konzervativci vyhrají, tak ji zajistí.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozpačití Britové jdou k urnám

Ve stínu nedávných teroristických útoků z Londýna a Manchesteru se ve čtvrtek v Británii konají předčasné parlamentní volby. Původně měly stanovit mantinely...

Výběr článků

Načítám