Hlavní obsah

Mayová jedná o brexitu s Junckerem, ten průlom nečeká

Brusel

Britská premiérka Theresa Mayová se ve středu v podvečer sešla v Bruselu k jednáním o odchodu své země z EU s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ten ještě předtím ovšem zopakoval své stanovisko, že průlom v rozhovorech o brexitu si neslibuje.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Při příchodu do sídla komise politici na novinářské otázky neodpovídali, naplánováno setkání s tiskem není ani po schůzce. Juncker svůj postoj ohledně nemožnosti průlomu v jednáních dal najevo na odpoledním briefingu po setkání se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.

Britský parlament Mayové uložil dojednat s ostatními státy EU změny u takzvané irské pojistky v už domluveném textu dohody o odchodu z unie, jinak dokument sněmovna nepotvrdí. EU ale odmítá dlouhé měsíce dojednávaný text znovu otevírat a u irské pojistky slibuje jen dodatečná vyjasnění a upřesnění svých záměrů.

Hrozí tak, že se strany na smlouvě nedohodnou a Británie 29. března z unie odejde bez dohody se všemi souvisejícími negativními hospodářskými dopady.

Juncker dal v minulých dnech také najevo, že pokud Londýn požádá o odklad brexitu, který je naplánovaný na 29. března, nikdo mu nebude stát v cestě. Mayová zatím podobnou možnost vylučuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám