Hlavní obsah

Matovič ohlásil další drobné uvolnění na česko-slovenské hranici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Igor Matovič v pondělí oznámil, že od úterý od sedmé hodiny ráno mohou překročit česko-slovenské hranice na 48 hodin Slováci bez trvalého nebo přechodného pobytu v ČR, kteří ale v České republice žijí. Cestující svůj pobyt v Česku musí prokázat dvěma doklady. To samé platí pro Slováky také v případě Maďarska.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Jako příklad potřebných dokladů uvedl Matovič účet za elektřinu nebo za mobilní telefon. „Prostě něco, čímž prokáže, že tam reálně žije, i když tam nemá trvalý ani přechodný pobyt,“ dodal předseda slovenské vlády.

Roušky budou muset Slováci používat pouze v případě, že se přiblíží k někomu na dva metry a blíže. „Nad dva metry jsme svobodní. Rouška budou povinná uvnitř a venku na hromadných akcích,“ řekl Matovič.

Kam lze od 15. června cestovat? Vláda schválila tzv. semafor

Domácí

Od středy 3. června budou na Slovensku umožněny všechny sportovní akce, otevírají se také všechny vnitřní sportoviště a koupaliště. V případě restaurací nadále platí povinnost udržet dvoumetrovou vzdálenost mezi stoly. Ruší se naopak limit dvou lidí u jednoho stolu.

V případě taxislužeb přechází povinnost oddělit fólií prostor řidiče od cestujících z povinné do doporučené kategorie. „Ve vozech taxislužby bude povolené používání klimatizace a ruší se povinnost dodržovat 15minutový časový odstup mezi jednotlivými zákazníky. Vyžaduje se však dezinfekce vozu po předešlém zákazníkovi,“ konstatoval Matovič.

Na kulturních akcích se zavádí tzv. šachovnicové sezení. „Tím se výrazně zvyšuje počet lidí, kteří mohou navštívit kulturní akce,“ řekl slovenský premiér. Od 10. června bude na hromadných akcích povolena účast maximálně 500 osob a od prvního července do konce roku 2020 maximálně tisíc osob.

Velké uvolňování. Učitelka nás nemohla udržet, museli jsme se obejmout, líčila žačka

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám