Hlavní obsah

Masové demonstrace pokračovaly v Srbsku třetím dnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Desetitisíce lidí, především studentů, ve středu večer opět vyšly do ulic srbského hlavního města Bělehradu a města Nového sadu. Třetím dnem demonstrovaly proti vládě a současnému premiérovi a zároveň nově zvolenému srbskému prezidentovi Aleksandaru Vučičovi. Protestující tvrdí, že volby byly zmanipulované. Podle rádia B92 se chystají další protesty na sobotu a neděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbové už několik dnů protestují proti nově zvolenému prezidentovi i vláděVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti se sešli v 18 hodin před budovou parlamentu a za zvuku píšťalek zamířili do centra a k sídlu televize a listu Politika. Na transparentech nesli hesla Stop Vučičov, Pryč s diktaturou a Nebudeme levná pracovní síla.

Kdo současnou sérii protestů zorganizoval, není zatím jasné. Studentka Lenka Paunovičová stanici B92 řekla, že protest je spontánní a nikdo jej neorganizuje, protestující se domlouvají na sociálních sítích: „Jsme mladí, kteří tady nemohou vydržet žít a nechtějí zemi opustit. Přejeme si zemi, jakou si zasloužíme.“

„Chceme žít v normální zemi,” řekl webu Balkan Insight Miloš Jevtović, účastník protestu v Bělehradě. „Nechceme žít jako otroci. Náš stát je hrdý a bohatý. Dokud ho povedou zločinci, nevzdělaní a špatní lidé, tak neustoupíme,” dodal Jevtović.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Demonstranti s transparenty věštícími Vučičovi konec

„Nemáme pět životů, abychom nechali každého diktátora vládnout deset let,“ řekl Marijan Mitrović.

Studentka Aleksandra Nedeljkovičová dodala, že si nepřejí, aby se protestu účastnila jakákoli strana, která by z toho profitovala.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučić

Rádiu B92 také sdělila požadavky studentů. Chtějí, aby okamžitě rezignovala předsedkyně parlamentu Maja Gojkovičová, jelikož podle nich nezákonně před volbami odročila jednání parlamentu. Dalším požadavkem je přezkoumání seznamu voličů, na němž se podle demonstrantů objevují jména až miliónu lidí, kteří jsou buď po smrti, nebo nemají právo volit.

Přejí si také, aby rezignovalo vedení ústřední volební komise a rada regulující elektronická média i vedení stanice RTS, protože rozhlas ovlivňují politici a vláda. Demonstranti v Novém Sadu mimo jiné chtějí i hospodářské reformy a konec úsporných opatření.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Demonstranti procházejí Bělehradem.

V případě, že vláda těmto bodům nevyjde vstříc, budou demonstranti požadovat vyhlášení parlamentních voleb, uvedla Nedeljkovićová.

Dosavadní premiér Vučić byl zvolen novým srbským prezidentem v nedělních volbách. Se ziskem 55 procent vyhrál už v prvním kole. Do úřadu prezidenta má nastoupit 31. května. [celá zpráva]

Foto: Djordje Kojadinovic, Reuters

Demonstranti v centru Bělehradu

Jeho vítězství v prezidentských volbách se všeobecně očekávalo, Vučić těží ze značné rozdrobenosti demokratické opozice, která se nebyla schopna dohodnout na společném protikandidátovi. Premiérovi hrál v předvolební kampani do karet i velký prostor, který mu dopřávaly hlavní veřejnoprávní i komerční televizní stanice.

Ačkoliv úloha prezidenta v Srbsku je spíše ceremoniální, podle analytiků se Vučić pokusí dosadit na premiérský post sobě věrného politika, a bude tak dění v balkánské zemi ovládat i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám