Hlavní obsah

Manželský pár džihádistů si za přípravy teroru v Londýně odsedí 27 a 25 let

Londýn
Aktualizováno

Pětadvacetiletý Mohammed Rehman a jeho o rok mladší manželka Sana Ahmed Khanová byli za plánování teroristického útoku odsouzeni k sedmadvaceti a pětadvaceti rokům vězení. Útok chtěli provést v den výročí bombových atentátů v londýnské hromadné dopravě, které se odehrály 7. července 2005.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed Rehman a Sana Ahmed Khanová

Článek

Rehman dostal vyšší trest, přestože ho na cestu džihádu svedla jeho partnerka, kterou si vzal bez vědomí příbuzných a známých.

Manželé si přípravy na atentát rozdělili. Zatímco mladá žena si brala krátkodobé půjčky a kupovala za ně hnojivo, její manžel z něj vyráběl výbušniny. Ty pak pár zkoušel odpalovat na zahradě Rehmanova domu v Readingu.

Spojoval je džihád

Mladí islamisté se vídali už jako náctiletí a podle prokurátora Tonyho Badenocha měli jeden hlavní společný zájem – džihádismus. Toužili se stát jeho součástí. Rehman dokonce napsal slib věrnosti vůdci Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádímu.

Vyšetřovatelé zjistili, že byli sezdáni podle pravidel ortodoxního islámu, propadli ideologii Islámského státu a měli v úmyslu navázat na útoky ze 7. července roku 2005. Čtveřice džihádistů tehdy provedla sérii koordinovaných sebevražedných útoků v londýnské podzemce a autobusech. Připravila tím o život 52 lidí mnoha různých národností.

Poraďte, kde se mám odpálit

Na svůj zrůdný plán upozornil sám terorista. Na Twitteru totiž pod přezdívkou „tichý bomber“ požádal o radu, kde se má odpálit.

„Westfieldské obchodní centrum, nebo londýnská podzemka? Velice ocením jakoukoliv radu,“ napsal Rehman a připojil internetový odkaz na necenzurované prohlášení Al-Káidy.

Tajná služba už ho však sledovala delší dobu, protože na Twitteru šířil džihádistickou propagandu. Naznačoval navíc, že se připravuje na bombový útok. Když se zdálo, že finišuje, poslala zpravodajská služba do jeho domu zásahovou jednotku.

Ta v Rehmanově domě provedla razii a našla tam 10 kilogramů dusíkaté výbušniny, návody na její výrobu, záznamy z pokusných explozí, islamistickou propagandu, stejný nůž, jako používal džihádista John, a další usvědčující předměty.

Reklama

Výběr článků

Načítám