Hlavní obsah

Manžel Slovenky, sražené durynským premiérem, chce odškodné

Právo, DPA, vlp

Manžel Slovenky Beaty Christandlové (41), která zahynula při novoročním lyžování v rakouském Riesneralmu po srážce s durynským premiérem Dieterem Althausem (52), bude žádat odškodné. Oznámil to v sobotu salcburský právník pozůstalých Alexander Rehrl.

Foto: Stringer/Files , Reuters

Dieter Althaus

Článek

„Premiér měl lyžovat tak, aby nikoho neohrožoval. Tak tomu však zřejmě nebylo. Proto chceme žádat odškodné," řekl Rehrl týdeníku Focus. K jeho výšce se nevyjádřil. Předpokládá mimosoudní vyrovnání , pro opačný případ  připravuje žalobu.

Rakouský prokurátor Walter Plöbst v týdeníku Der Spiegel vysvětlil, že podle zemského práva se v případě smrtelné nehody musí konat soudní proces, pokud se předpokládá spoluvina toho, kdo přežil. Takové stíhání nelze zastavit, proto by se měl Althaus zodpovídat před rakouským okresním soudem v Irdningu z obvinění ze zabití z nedbalosti.

Nehodu mají objasnit soudní znalci

Zavinění nehody však ještě musí objasnit znalecké posudky. Dva experti je zatím nepředložili, přičemž průběh nehody by měli rekonstruovat na sjezdovce. „Pravděpodobně za asi čtyři týdny bude zjišťování uzavřeno a potom rozhodneme," uvedl Plöbst. Althaus si podle něho nemůže „vůbec na nic vzpomenout".

Soudní znalci a právní zástupci obou stran už prozkoumali dějiště tragédie. Podle Spiegelu znalci mají za to, že Althaus zabočil doleva proti směru jízdy, jel mírně do kopce a se ženou se členě srazil. Na rozdíl od premiéra lyžovala bez přilby, takže při převozu vrtulníkem na kliniku zemřela. Althause minulý pátek převezli na univerzitní kliniku v Jeně, kde by měl zůstat ještě osm až deset dní.

V sobotu zemřeli na sjezdovkách další dva lidé

V sobotu zemřeli dnes v rakouských horách další dva lidé, kteří neměli přilby. Při pádu z více než stometrového skalního srázu u rakouského St.Gilgenu zemřela sedmačtyřicetiletá žena z Bavorska.

Krátce předtím zahynul na sjezdovce u Bad Kleinkirchheimu v Korutanech třináctiletý Slovinec, když se při rychlé jízdě srazil se svým kamarádem a zlomil si vaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám