Hlavní obsah

Manévry na Balkáně. V Albánii začalo rozsáhlé vojenské cvičení NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

NATO zahájilo v Albánii rozsáhlé vojenské cvičení, kterého se účastní i Spojené státy a další členské země aliance. Podle amerického armádního představitele jde o první takto velké manévry na západním Balkáně od dob druhé světové války, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Vojenské cvičení Defender-Europe se v letošním roce uskuteční v Albánii

Článek

Hlavní část cvičení Defender-Europe 21 pod vedením USA hostí Albánie, v jejímž největším přístavu Drač se poprvé od druhé světové války budou provádět vojenské vyloďovací a naloďovací operace, řekl novinářům Joseph Scrocca.

„Tato historická mise demonstruje naši schopnost sloužit jako strategický partner v regionech západního Balkánu a Černého moře,” dodal Scrocca s tím, že manévrů se zúčastní na 26 tisíc armádních příslušníků z 26 členských a partnerských zemí aliance.

NATO: Spojenci jsou plně solidární s Českou republikou

Zahraniční

Defender-Europe se pod vedením americké armády koná každý rok. Letos se soustředí na zvyšování bojové připravenosti a schopnosti vzájemné součinnosti vojsk, letectev a námořnictev zúčastněných států.

Cvičení se podle serveru Balkan Insight bude konat i v dalších balkánských členských zemích NATO – Bulharsku, Chorvatsku, Severní Makedonii a Rumunsku. V květnu zavítají americká vojska v rámci manévrů též do bosenského Sarajeva.

Loňský ročník Defender-Europe měl být největším aliančním cvičením v Evropě za posledních 25 let, jeho výslednou podobu však výrazně omezila pandemie covidu-19. I letos budou manévry doprovázet zpřísněná opatření proti šíření nákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám