Hlavní obsah

Mami, nemůžu dýchat, umírám, psala Vietnamka matce. Od nálezu kamionu v Anglii se neozvala

„Mami, umírám. Nemůžu dýchat. Mám tě tak moc ráda. Je mi to líto.“ Taková esemeska dorazila na mobil Vietnamky, která vzápětí kontaktovala úřady. Obává se, že mezi 39 mrtvými nalezenými v kamionu v hrabství Essex je také její 26letá dcera Pham Thi Tra, píše deník The Daily Mail. Úřady sice informovaly, že obětmi jsou Číňané, čínská ambasáda to však nepotvrdila.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Policisté na místě objevu kamionu s mrtvými těly v hrabství Essex

Článek

Rodina žijící ve Vietnamu po esemesce okamžitě kontaktovala vietnamské velvyslanectví v Londýně. Ambasáda potvrdila deníku The Daily Mail, že je ve spojení s místní policií a zjišťuje se, zda mezi oběťmi nejsou Vietnamci.

„Kontaktovali jsme policii v hrabství Essex a čekáme na odpověď,“ uvedl mluvčí vietnamské ambasády.

Dosud se hovořilo o tom, že oběti z kamionu jsou Číňané, čínské velvyslanectví v Londýně ovšem v pátek vydalo prohlášení, v němž uvádí, že není možné státní příslušnost mrtvých potvrdit.

Esemeska od Pham Thi Tra dorazila v úterý ve 22:24 britského času, tedy v době, kdy byl kontejner na cestě z Belgie do Velké Británie. Matka tvrdí, že od chvíle, kdy byl nalezen kamion s 39 mrtvými, nemá o dceři žádné zprávy.

Pokud by skutečně vietnamská dívka byla v kontejneru během cesty z Belgie a žila, odporovalo by to ovšem teorii zmiňované deníkem The Sun. Starosta belgického města Zeebrugge, odkud kontejner vyrazil k Británii, tvrdí, že lidé uvnitř museli být mrtví, protože by je jinak během kontroly zachytily termokamery v přístavu.

Lidé z kamionu museli být mrtví už v Belgii, píší média

Evropa

Těla 39 dospělých lidí objevila policie v noci na středu v kamionu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays východně od Londýna. Na místo vyjeli policisté po telefonickém upozornění.

Návěs, ve kterém mrtví byli, byl podle všeho přepraven do Británie z belgického přístavu Zeebrugge. Z anglického přístavu Purfleet jej tahačem odvezl řidič ze Severního Irska, kterého už policie zadržela. Kdy se lidé do kamionu dostali a zda o nich řidič věděl, není jasné.

Další dvě osoby, které policie zadržela v pátek, jsou podle britského tisku manželé ze severozápadní Anglie, kteří kamion dříve vlastnili, ale před rokem jej prodali jedné irské firmě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám