Hlavní obsah

Maltská poslankyně Metsolaová se stala novou šéfkou Evropského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Maltská lidovecká poslankyně Roberta Metsolaová, kandidátka nejsilnější lidovecké frakce, byla v úterý zvolena novou předsedkyní Evropského parlamentu. Získala 458 hlasů z celkem 690 odevzdaných. Ve svém úvodním projevu připomněla odkaz Václava Havla.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová

Článek

Švédská zelená poslankyně Alice Bahová Kuhnkeová získala 101 hlasů a španělská kandidátka krajní levice Sira Regová 57 hlasů. Celkem 74 odevzdaných hlasů bylo neplatných. Polský konzervativec Kosma Zlotowski svou kandidaturu na poslední chvíli stáhl.

Třiačtyřicetiletá Metsolaová ve svém prvním projevu v nové funkci připomněla svého předchůdce Davida Sassoliho, který zemřel minulý týden, a jeho přínos pro evropské instituce i demokracii. Mluvila o významu boje s klimatickými změnami a jeho neoddělitelnosti od hospodářství, o roli mládeže v dalším rozvoji Evropy nebo o roli žen nejen v politice.

„Pokud lidé očekávají naši pomoc v ochraně svých hodnot, budeme s nimi. Jsme nová Evropa, první z generace Erasmus a poslední z Havlovy generace a z tohoto pohledu se ocitáme na křižovatce,” uvedla Metsolaová, která také vyjádřila soustrast rodinám zavražděných novinářů Jána Kuciaka a Daphné Caruanaové Galiziaové, kteří podle ní bojovali za pravdu.

Erasmus je program EU na podporu vzdělávání vysokoškolských studentů, kteří v jeho rámci mohou vycestovat do zahraničí, studovat na zahraničních univerzitách a rozšířit si tak společenský obzor a možnosti budoucího uplatnění.

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli, potýkal se s legionellou

Evropa

S volbou je spokojena i česká europoslankyně Martina Dlabajová (nezávislá za ANO). „Znám ji osobně a vím, že je to zkušená, racionálně uvažující a pragmatická žena, která dokáže vést a hledat potřebné kompromisy. V této době takového lídra potřebujeme.“

Po volbě předsedy následuje volba 14 místopředsedů, hlasování kvůli pandemii covidu-19 se koná na dálku. Své funkce místopředsedů budou mimo jiné obhajovat dva čeští zástupci. Ditu Charanzovou zvolenou za ANO navrhuje liberální frakce a pirátského místopředsedu Marcela Kolaju frakce zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám