Hlavní obsah

Malajsie si stěžuje, že nebyla přizvána k vyšetřování sestřelení svého boeingu

Kuala Lumpur/Haag

Malajsie si od minulého týdne stěžuje, že se nepodílela na posledním zkoumání trosek sestřeleného Boeingu 777 na Ukrajině, a hlavně, že nebyla oficiálně přizvána do společného vyšetřovacího týmu, jenž tvoří Nizozemci, Belgičané, Australané a Ukrajinci. Závěry navíc mohou zůstat tajné.

Foto: Reuters

Nakládání trosek Boeingu 777

Článek

Velvyslankyně v Nizozemsku Datuk Fauziah Mohd Taib potvrdila malajsijskému listu The Star, že země nebyla oficiálně přizvána ke kriminálnímu vyšetřování. To má určit, kdo stroj sestřelil. Kuala Lumpur má své zástupce jen v technickém vyšetřovacím týmu.

Ministr dopravy Datuk Seri Liow Tiong Lai proto okamžitě vyjádřil námitky a nizozemským úřadům řekl, že jeho země dala jasně najevo, že se musí podílet na vyšetřování pádu letadla. Malajsie se odvolává na chicagskou konvenci Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), podle níž se musí vyšetřování účastnit státy, na jejichž území působí provozovatel havarovaného stroje. Ministr dopravy si také stěžoval, že jeho země ani nemohla prohlédnout zbylé trosky.

Velvyslankyně potvrdila, že malajsijští zástupci se neúčastnili odvážení trosek a hledání dalších ostatků obětí. K tomu ale podle ní vedly obavy o bezpečnost. Starosta města Hrabově, u něhož se stroj zřítil, uvedl, že minometné granáty dopadaly jen půldruhého kilometru od místa pádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odklízejí z místa neštěstí poslední trosky sestřelného boeinguVideo: Reuters

List Malaysian Insider také zpochybňuje složení komise: „Člověk chápe, že Ukrajina je v týmu, protože tam bylo letadlo sestřeleno. Chápeme účast Nizozemska, když stroj letěl z Amsterdamu. Ale proč je tam Belgie?“ Deník dodává, že pokud je tam Austrálie kvůli vysokému počtu obětí, měla by tam ze stejného důvod být i Malajsie, protože při pádu zahynulo 43 jejích občanů, což je druhý nejvyšší počet obětí.

Znepokojení roste i tím, že čtyři země účastnící se vyšetřování uzavřely tajnou dohodu. Její součástí je i možnost, že na přání kterékoli ze zemí lze některé informace utajit. Nizozemská vláda popírá, že by každá ze čtyř zemí měla právo veta, ale dohodu nezveřejnila a nepředložila ji ani poslancům, uvedl web RTLNieuws. Podle Austrálie, která ji také nezveřejnila, jde jen o běžný dodatek. Australské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že je v něm, že se zveřejňuje jen to, na čem se všichni shodnou, aby se neohrozilo vyšetřování.

V případě Ukrajiny, která je jedním z možných podezřelých, to ale vyvolává pochybnosti, uvedli levicoví malajsijští poslanci. Ruský web RT dokonce spekuluje, že za nepřizváním Kuala Lumpuru do komise může být neutrální postoj Malajsie, která zatím neukazuje prstem na žádného viníka. Naopak současná kyjevská vláda má předem jasno, kdo za pád stroje může - Ruskem podporovaní separatisté na východě Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám