Hlavní obsah

Makedonci nás při deportaci mlátili, tvrdí migranti. Ať to dokážou, zní ze Skopje

Skopje

Makedonští policisté poslali zpět v nákladních autech stovky migrantů, kteří v pondělí přebrodili rozvodněný přítok řeky Vardar a nelegálně překročili hranici. A zatímco Řekové si stěžují, že je Makedonci o hromadné deportaci na jejich území neinformovali, samotní běženci tvrdí, že byli cestou biti obušky a popoháněni elektrickými paralyzéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonské hranice začala hlídat elitní jednotkaVideo: AP

 
Článek

„Seděli jsme s manželkou a mým pětiletým synem u ohně. Přišel k nám makedonský policista a řekl mi, abych vstal. Já měl ale na rameni batoh, takže se mi vstávalo těžko. Policista vytáhl poleno z ohně a několikrát mě s ním uhodil,“ řekl agentuře AP pětatřicetiletý Afghánec Ghulam Haidar.

Podle reportérů AP Costase Kantouriese a Konstantina Testoridese měl Ghulam ošklivé rány v obličeji a čerstvě zakrvácené oblečení. „Ještě štěstí, že mou ženu a dítě nechal na pokoji,“ dodal zraněný migrant.

Na násilí ze strany makedonských policistů a vojáků si stěžovali i další běženci.

„Obklopili nás makedonští policisté a mnoho z nás zbili. Mě udeřili obuškem, na ostatní použili elektrické paralyzéry,“ vypověděl jedenadvacetiletý migrant ze Sýrie Molham al-Masri.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se vracejí zpět z Makedonie do Řecka přes řeku SuvaVideo: Reuters

Mluvčí makedonského ministerstva vnitra Natalija Spirova Kordikjová nicméně brutalitu bezpečnostních složek odmítla. „Mohou svá obvinění nějak dokázat? Oznámili to někomu? Pokud ne, jde o ničím nepodložené spekulace, které my striktně odmítáme,” řekla.

Z nepřístojného chování byli obviněni i čeští policisté, kteří na řecko-makedonské hranici pomáhají makedonským kolegům. Z násilí je nařkla rakouská aktivistka. [celá zpráva]

Migranty mystifikovaly lživé letáky

Stovky až tisíce migrantů se vydaly do Makedonie přes rozvodněnou řeku zřejmě na základě výzev šířených prostřednictvím arabsky psaných letáků, jež kdosi rozšířil mezi běženci v utečeneckém táboře Idomeni na řecké straně hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se brodí přes řeku Suva z Řecka do Makedonie (video je bez zvuku)Video: AP

Na letácích bylo podle serveru The Daily Mail lživě uvedeno, že na makedonské straně čekají „vlaky či autobusy“, které běžence odvezou do Německa. Kdo za cynickým podvodem stojí, není známo. Řecké úřady si nicméně stěžují, že migranty v Řecku nabádají ke vstupu humanitární pracovníci. [celá zpráva]

Hraničním táborem v Idomeni na již uzavřené balkánské cestě prošly v uplynulých měsících stovky tisíc migrantů. Rakousko a po něml i další země ale průchodnost hranic pro migranty postupně omezovaly a minulý týden Makedonci hranice zcela uzavřeli. Následovali je i Srbové a Slovinci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám