Hlavní obsah

Maďary bez registrace nepustí k volbám

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Voliči se v Maďarsku budou muset zaregistrovat předem, pokud se budou chtít zúčastnit voleb. Vládní poslanci v pondělí schválili kontroverzní ústavní dodatek, který tuto povinnost obsahuje.

Foto: Profimedia.cz

Volby v Maďarsku. Ilustrační foto

Článek

Pro dodatek o povinnosti registrace voličů hlasovalo 262 vládních poslanců, 84 opozičních hlasovalo proti.

Poslanci opoziční strany Politika může být jiná (LMP) po hlasování rozházeli v jednacím sále modré papíry. Ty byly připomínkou parlamentních voleb z roku 1947, kdy maďarští komunisté zmanipulovali volby dočasnými hlasovacími průkazy, které měly modrou barvu. Těmito průkazy hlasovali komunističtí aktivisté opakovaně v různých částech země a tím ovlivnili výsledky voleb.

Nová pravidla pro volby 2014

Voliči se budou muset zaregistrovat nejpozději 15 dní před termínem voleb, jinak nebudou k volbám připuštěni. Tato povinnost se vztahuje na parlamentní, místní i evropské volby. Nejbližší parlamentní volby, které se budou konat podle právě schválených nových pravidel, se uskuteční v roce 2014.

Občané Maďarska s trvalým bydlištěm na území země se mohou zaregistrovat na úřadech nebo přes internet. Maďaři žijící v zahraničí mohou k tomuto účelu využít také poštu.

Povinnost registrace se týká také zahraničních Maďarů, kteří v poslední době získali maďarské občanství. Vláda premiéra Viktora Orbána to umožnila krátce po nástupu do úřadu a označila to za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí kabinetu. Největší zájem o občanství projevili Maďaři žijící v Rumunsku. Slovensko přijalo protiopatření, na jehož základě každý, kdo přijme občanství jiného státu, automaticky ztrácí slovenské občanství.

Seznamy se budou aktualizovat

Před každými volbami se budou seznamy voličů aktualizovat. Výjimkou budou případné předčasné volby.

Vláda premiéra Viktora Orbána tvrdí, že povinná registrace posílí v zemi demokracii, protože povede k aktivnějšímu a odpovědnějšímu chování voličů. Šéf poslanecké frakce vládní strany FIDESZ Antal Rogán upozornil, že registrace občanů je běžná záležitost například ve Spojených státech, Velké Británii nebo Belgii. „Seznamy voličů jsou v těchto zemích sestaveny na základě registrace,“ uvedl Rogán.

Opozice naopak tvrdí, že povinná registrace zabrání hlasování části voličů, kteří se budou rozhodovat na poslední chvíli. Registrace voličů podle opozice omezuje využívání volebního práva. Strana LMP upozornila, že povinnost registrace může diskriminovat tu část obyvatelstva, která nepoužívá internet nebo je imobilní a osobní registrace u nich nepřichází v úvahu.

Podle průzkumu veřejného mínění povinná registrace voličů pravděpodobně sníží účast voličů na volbách. Až čtvrtina voličů uvedla, že předem se registrovat nehodlá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám