Hlavní obsah

Maďarští radikálové chtějí zavést trest smrti a „pronajímat” vězně do Ruska

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Radikální maďarská strana Naše vlast by chtěla prosadit opětovné zavedení trestu smrti a převezení části maďarských vězňů do Ruska. Podle agentury MTI to ve čtvrtek řekl László Toroczkai, předseda této nové radikální strany, která vznikla letos rozštěpením strany Jobbik.

Foto: MTI

László Toroczkai

Článek

Toroczkai oznámil, že v interním hlasování členů a sympatizantů strany o jejím programu byl výsledek v těchto dvou otázkách zcela jednoznačný. „Trest smrti by se měl vztahovat na pachatele, kteří zavraždí bezbranné, tedy děti nebo staré lidi. Výzkumy dokazují, že trest smrti má odstrašující dopad,“ řekl Toroczkai.

Dalším projednaným bodem programu nové strany je takzvaný pronájem vězňů. „V Maďarsku vynaložíme denně na jednoho vězně osm až devět tisíc forintů, přičemž denní náklady na jednoho vězně dosahují v Rusku v přepočtu jen dvou tisíc forintů. Pokud bychom Rusku zaplatili za jednoho vězně například čtyři tisíce forintů, bylo by to výhodné pro oba státy,“ konstatoval Toroczkai.

„Už jen slovo Sibiř by bylo pro pachatele odstrašující,“ dodal předseda nové strany.

Systém přemístění odsouzených do jiné země podle něj už delší dobu uplatňuje Belgie, která umísťuje část svých vězňů v Nizozemsku. „Umístění vězňů v zahraničí by vyřešilo rovněž problém přeplněnost maďarských věznic,“ zdůraznil Toroczkai.

Reklama

Výběr článků

Načítám