Hlavní obsah

Maďarský student prožil 22 zlých let, proto chtěl postřílet 22 lidí

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

V Maďarsku byl v pátek zatčen vysokoškolský student, který plánoval zabít 22 lidí. Masakr chtěl provést v obchodním centru, nebo v univerzitním kampusu. Student byl umístěn do cely předběžného zadržení a byl obviněn z přípravy masové vraždy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studenta policie zadržela dříve, než mohl svůj čin spáchat. Uvedla to maďarská policie v pátek na mimořádné tiskové konferenci. Dvaadvacetiletý Ábel S. vypracoval plán masakru, řekl policejní mluvčí Zsolt Bodnár. K zamýšlené akci se přiznal. Počet obětí měl být 22 z toho důvodu, že student podle vlastních slov prožil 22 špatných let.

Policejní ředitel Zsolt Bodnár uvedl, že první informace obdržela policie ve čtvrtek a ještě v ten den byl student zadržen na jedné z ulic v centru Budapešti. „Přípravou masové vraždy se student chlubil kruhu svých přátel,“ uvedl Bodnár.

„K činu se připravoval přes půl roku a chtěl zavraždit náhodně vybrané lidi,“ uvedla policie. Student je členem střeleckého klubu a legálně vlastní pistoli parabellum ráže 9 milimetrů. „Několikrát vstoupil ozbrojen na univerzitu i do obchodního centra, ale v poslední chvíli střelbu odložil,“ sdělil Bodnár.

Fascinovalo ho masové vraždění na školách 

Student se policejnímu psychologovi přiznal, že ho fascinovaly zprávy o masovém vraždění na školách, a proto se zapsal do střeleckého kroužku.

Pachatel studoval na internetu záběry masových vražd, které byly spáchány ve Spojených státech a v Evropě od roku 1999. „Ve svém blogu napsal, že po činu spáchá sebevraždu, aby se nedostal do rukou policie,“ dodal policejní ředitel.

Maďarsko je ve střehu, protože na konci listopadu student Ákos G. na univerzitě jihomaďarském městě Pécs zastřelil 19letého spolužáka. Další čtyři osoby zranil, devatenáctiletého spolužáka vážně, zasáhl jej pětkrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám