Hlavní obsah

Maďarský soud zpřísnil trest za ekologickou katastrofu

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Odvolací soud v maďarské městě Győr v pátek zpřísnil trest pro viníky ekologické katastrofy z roku 2010, která si vyžádala deset obětí. Uvedla to agentura MTI. Bývalý ředitel hliníkárny Zoltán B. stráví ve vězení čtyři roky místo původních dvou a půl roku, bývalý technický ředitel podniku József D. tři roky namísto dvou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Odkalovací nádrž u Ajky

Článek

Další pracovníci podniku dostali podmíněné tresty a pokutu. Pět lidí bylo zproštěno obžaloby. Původně bylo obviněno z nedbalosti 15 lidí.

První soudní instance zprostila všechny obviněné viny s tím, že se nejednalo o trestný čin. Za důvod protržení hráze označil soud nečekaný pohyb půdy. Zoltán B. u soudu tehdy prohlásil, že se cítí nevinen. „Jsou takové tragédie, které se stanou, i když každý dodržuje všechny předpisy,“ uvedl. Rozhodnutí soudu vyvolalo tehdy vlnu rozhořčení a prokurátor se odvolal.

Foto: Ivan Vilček

Na hospodářském stavení je vidět, kam až hladina kalu dosahovala.

Hráz odkalovací nádrže hliníkárny ve městě Ajka se protrhla 4. října 2010 a toxický červený kal zaplavil město Devecser i obce Kolontár a Somlóvásárhelyt. V důsledku havárie zemřelo deset lidí a přes 200 jich bylo zraněno. „Několik stovek budov se stalo neobývatelnými,“ připomněla agentura MTI.

Vlna toxického kalu se dostala až do vzdálenosti 18 kilometrů od místa nehody. Stovky lidí musely opustit své domovy a v okolí bylo kontaminováno 800 hektarů půdy. Nedaleká řeka Marcal byla znečištěna jedovatými látkami, které v ní zničily veškerý život. Šlo o největší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám