Hlavní obsah

Maďarský ministr žádá v Moskvě o víc plynu. Rýsuje se široká spolupráce, zní z Ruska

Budapešť
Aktualizováno

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó ve čtvrtek přiletěl do Moskvy vyjednávat o nových dodávkách plynu. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov už předeslal, že Moskva žádost zváží, a zmínil, že se otevírá prostor pro širokou bilaterální spolupráci obou zemí.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem během jednání v Moskvě.

Článek

„Aby byla zajištěna bezpečnost dodávek energie v Maďarsku, vláda rozhodla o nákupu dalších 700 milionů metrů krychlových zemního plynu, a to nad rámec množství stanoveného v dlouhodobých smlouvách,” uvedla strana.

Maďarsko se na dodávkách plynu s Ruskem dohodlo už dříve, teď platí za plyn méně než jiné země Evropské unie.

Szijjártó v Rusku jednal se svým protějškem Sergejem Lavrovem a také vicepremiéry Alexandrem Novakem a Denisem Manturovem. Šéf ruské diplomacie se podle agentury AFP nechal slyšet, že Moskva maďarskou žádost zváží.

Lavrov navíc podle serveru Izvestija zmínil možnost širší spolupráce Ruska a Maďarska. „Bereme na vědomí vzájemný závazek ruského a maďarského vedení podporovat naši interakci, naše partnerství, včetně realizace velkých společných projektů v energetice, dopravě a dalších oblastech," řekl.

Orbán: Embargo EU na ruský plyn by zničilo evropskou ekonomiku

Válka na Ukrajině

Szijjártó cestu uskutečňuje v den, kdy Rusko oznámilo obnovení dodávek plynu skrze plynovod Nord Stream 1. V poledne dodávky dosáhly 40 procent kapacity, tedy stejné úrovně jako před údržbou.

„Za problémy s dodávkami plynu mohou omezení, která zavedla Evropská unie,” kritizoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj vždy plnilo své závazky a bude je plnit i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám