Hlavní obsah

Maďarsko zrušilo setkání ministrů obrany V4, na které Černochová odmítla jet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Poté, co česká ministryně obrany Jana Černochová oznámila, že se nezúčastní zasedání ministrů obrany visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) v Budapešti a polský kolega Mariusz Błaszczak se k ní přidal, Maďarsko zcela zrušilo setkání šéfů resortů obrany plánované na středu. Uvedl to web euractive.sk s odvoláním se na slovenské ministerstvo obrany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán.

Článek

Černochová a její polský kolega odmítli účast na schůzce v Budapešti z důvodu vztahu maďarského premiéra Viktora Orbána k Rusku. Maďarské ministerstvo obrany mělo partnerům údajně oznámit, že schůzka se uskuteční v pozdějším termínu.

Černochová: Nechci se podílet na kampani, do Maďarska na V4 nejedu

Zahraniční

„Do Maďarska na setkání ministrů obrany V4 osobně nepojedu. Příští týden mají volby a není správné, abych se tam podílela na kampani. Vždycky jsem V4 podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev,“ uvedla Černochová na Twitteru minulý týden.

Orbán odmítl rozšíření protiruských sankcí Evropské unie na dovoz energií. „Takové sankce by nám ublížily více než Rusku,“ prohlásil Orbán.

Maďarsko také odmítá posílat Ukrajině na pomoc v boji s Ruskem zbraně. Orbán rovněž zakázal převoz zbraní na Ukrajinu přes území Maďarska.

Orbána za jeho postoj kritizoval také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj hovoří k Orbánovi.Video: Kancelář prezidenta Ukrajiny

Reklama

Výběr článků

Načítám